`Sociale actie juist vandaag meer dan nodig'

Ruud Koole bezocht vandaag, voor zijn eerste 1 meiviering als voorzitter van de PvdA, de traditionele herdenking bij het Troelstra-monument.

Hij hangt thuis, in de Anna van Burenstraat in Oegstgeest, geen rode vlag uit. Maar het `1 mei-gevoel' is er wel degelijk bij Ruud Koole, de jonge voorzitter van de Partij van de Arbeid. ,,Voor mij is deze dag een heel bijzondere dag. De tijden veranderen maar onze idealen blijven dezelfde: strijden tegen sociale ongelijkheid.''

In de gang is de kinderwagen nog getooid met de versieringen van koninginnedag, binnen bereidt de voorzitter zich voor op zijn verplichtingen. Het is zijn eerste 1 mei-viering en hij heeft net gehoord dat Wim Kok wegens griep is uitgevallen. Of hij na de traditionele herdenking bij het Troelstra-monument in Den Haag wil doorreizen naar Delft om aan de Technische Universiteit deel te nemen aan een virtuele vorm van kabinetsberaad.

Koole heeft geen lange ervaring met het vieren van 1 mei. Hij komt niet uit een rood nest en als wetenschapper aan de Leidse universiteit moest hij voorgaande jaren gewoon werken. Als jonge student maakte hij eerder in Parijs wel `indrukwekkende manifestaties' van de Franse sociaal-democraten mee. ,,Ik ben niet een man om achter rode vaandels aan te lopen. Ik hang niet naar nostaligie. Symbolen prima, maar je moet daar niet in blijven steken. Ik vind 1 mei een belangrijke dag omdat je dan niet alleen kijkt waar je vandaan komt maar ook waar je naar toe gaat.''

Een uur later staat Koole in het Westbroekpark in Den Haag aan de voet van het Troelstra-monument. Voor hem zitten ouderen op plastic stoelen van de aanpalende korfbalclub, achter hem wapperen rode vlaggen, niet heel groot, maar wel heel prominent aanwezig. En op de sokkel van het monument staat alreeds een boeket rode roosjes. Later zal Koole daar samen met Ad Melkert, de fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer, en andere genodigden, een rode roos deponeren. Uit een casette klinkt dan de Internationale, want het Rijswijks Strijdkoor was wegens ziekte incompleet en moest helaas verstek laten gaan.

De historicus Koole herinnert aan de faam van Troelstra, een van de zogenoemde apostelen die de SDAP, de voorloper van de PvdA oprichtten. De partijvoorzitter herinnert eraan dat de vroegere leidsman worstelde tussen bevlogenheid en pragmatiek, tussen idealen en reformisme. En die dilemma's van toen zijn niet verdwenen. Parlementaire strijd blijft vanzelfsprekend nodig, maar sociale actie is ,,juist vandaag de dag'' meer dag nodig, betoogt Koole.

Terwijl hij gloedvol spreekt, houden passerende automobilisten even in, zich verbazend over het kleine gezelschap dat daar in deze parkachtige omgeving, aan de voet van het imposante monument, luistert naar een ogenschijnlijk keurige meneer die vurige idealen spreekt. Later als Melkert spreekt zal een fietser doodgemoedeerd pal achter de fractieleider het grasveldje oversteken. Een enkele aanwezige moet er stilletjes om lachen, maar de spreker vervolgt zijn toespraak onverdroten. Ook hij getuigt van idealen die niet verloren mogen gaan.

Partijvoorzitter Koole heeft ook een boodschap voor vandaag. De afspraken over extra investeringen, die het kabinet afgelopen weekeinde maakte, zijn `prachtig', maar `niet voldoende'. Een partij als de PvdA kan niet accepteren dat er publieke armoede in Nederland bestaat.

    • Kees van der Malen