SGP'er niet bij huwelijk

SGP-fractievoorzitter Holdijk uit de Eerste Kamer zal niet aanwezig zijn bij de kerkelijke inzegening van het huwelijk van prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst op zaterdag 19 mei in de Grote Kerk in Den Haag. De SGP-senator wil hiermee voorkomen dat hij de hand moet schudden van Laurentiens vader, minister Brinkhorst van Landbouw.

Holdijk heeft dit onlangs in een persoonlijke brief aan koningin Beatrix en prins Claus laten weten. Holdijk, die zelf in Apeldoorn woont, nabij het door mond- en klauwzeer getroffen gebied op de Veluwe, houdt minister Brinkhorst verantwoordelijk voor de dood van honderdduizenden dieren in verband met de MKZ-epidemie. ,,De manier waarop dieren onnodig onder verantwoordelijkheid van minister Brinkhorst worden afgemaakt, vind ik echt verwerpelijk'', aldus Holdijk in zijn brief.

Een woordvoerder van de SGP-fractie in de Tweede Kamer typeert Holdijks brief als een persoonlijke actie. ,,Ik ken geen voornemens van andere SGP-politici zich daarbij aan te sluiten'', aldus de woordvoerder. De SGP is in de Tweede Kamer met drie zetels vertegenwoordigd en in de Eerste Kamer met twee. De SGP heeft veel aanhang in de door MKZ getroffen gebieden rondom Kootwijkerbroek en Oene.