Schip vervoerde wel slaven

De regering van Benin en hulporganisaties hebben gisteren bevestigd dat het schip met zogenoemde `kindslaven' dat tijdens de paasdagen langs de West-Afrikaanse kust zwierf, wel degelijk betrokken was bij kinderarbeid.

Volgens Benin hebben vijf kinderen verklaard dat hun ouders geld ontvingen voordat zij vertrokken. Acht kinderen zeiden dat ze in het gezelschap van een hun onbekende volwassene reisden. De route van het onder Nigeriaanse vlag varende schip, de Etireno, ,,valt in de categorie van regionale handel in minderjarigen en een netwerk van illegale werkkrachten'', aldus een gezamenlijke verklaring van Cotonou, de VN-kinderorganisatie UNICEF en Terre des Hommes. Zij hadden alarm geslagen toen het schip door twee havens was geweigerd omdat er zo'n 250 `kindslaven' aan boord zouden zijn. Dit bleek niet het geval. In Duitsland is gisteren de Nigeriaanse voetbalspeler Jonathan Akpoborie geschorst door VfL Wolfsburg omdat hij de eigenaar zou zijn van de Etireno. Akpoborie heeft verklaard niets met het schip te maken te hebben.