San Francisco helpt als eerste transseksuelen

San Francisco wordt per 1 juli de eerste stad in de Verenigde Staten die geslachtsveranderende operaties voor ambtenaren gaat vergoeden. Iedere transseksueel die in dienst is van de gemeente kan aanspraak maken op maximaal 50.000 dollar aan ziekenfondsgeld om zijn/haar operatie te bekostigen. Hormoonbehandelingen, corrigerende chirurgie en pyschotherapie zijn daarbij inbegrepen. Het voorstel werd gisteren met ruime meerderheid goedgekeurd door het stadsbestuur. Ook burgemeester Willie Brown is een voorstander.

San Francisco staat bekend om zijn ruimdenkendheid en oefent een grote aantrekkingskracht uit op homoseksuelen. Tegenstanders van het voorstel vrezen dat de stad nu een magneet wordt voor transgenders uit de rest van het land de overkoepelende term voor travestieten, transekssuelen en hermafrodieten. De regeling, die bedoeld is om discriminatie tegen te gaan, geldt alleen voor werknemers die ten minste twaalf maanden in dienst zijn. Onder de ruim 37.000 ambtenaren bevinden zich momenteel 14 transgenders. Het stadsbestuur schat dat het komende jaar 35 ambtenaren van de regeling gebruik zullen maken. Met de 50.000 dollar aan medische vergoedingen zijn mannen beter geholpen dan vrouwen. Een man moet 37.000 dollar betalen om een vrouw te worden en een vrouw moet 77.000 dollar neertellen voor een geslachtsveranderende operatie.

De indiener van het voorstel, wethouder Mark Leno, constateerde tevreden dat ,,onze transgender broeders en zusters'' nu als ,,volwaardige burgers'' kunnen meedraaien. Zijn collega Tony Hall vroeg zich echter in de San Francisco Chronicle af: ,,Are nose jobs next?'' Hall noemt de regeling een voorbeeld van `omgekeerde discriminatie' die transseksuelen wèl helpt maar ambtenaren die lijden onder een lelijke neus of rimpels niet. ,,Je hoeft de krant maar open te slaan of je ziet advertenties gericht op mensen die niet tevreden zijn met hun uiterlijke kenmerken en dat heeft óók invloed op hun geestelijk gezondheid.''