KPN is British Telecom vóór

Heeft KPN een rake klap uitgedeeld aan British Telecom (BT)? Daar heeft het wel alle schijn van. Beide concerns worstelen met een grote schuldenlast. In beide gevallen is Duitsland daar de voornaamste oorzaak van. BT en KPN hebben miljarden euro's gestoken in de aankoop van Duitse mobieletelefoonbedrijven — respectievelijk Viag Interkom en E-Plus — en vervolgens deze misstappen nog eens verergerd door miljarden extra aan licenties voor derde generatie-mobieletelefonie in het land uit te geven.Toch lijkt KPN er het best in te slagen te redden wat er te redden is. De afgelopen tien dagen heeft E-Plus bondgenootschappen gesloten met beide nieuwkomers op de Duitse mobieletelefoonmarkt: Mobilcom en Group 3G, de joint venture tussen het Spaanse Telefonica Moviles en het Finse Sonera.

Mobilcom en Group 3G zullen allebei het bestaande 'tweedegeneratie'-netwerk van E-Plus gebruiken, tot ze zelf hun eigen derdegeneratie-netwerken aangelegd hebben. En zelfs daarna zullen ze nog van de infrastructuur van E-Plus gebruik blijven maken in die delen van het land, waar ze geen eigen netwerk hebben. E-Plus zegt dat deze deals de inkomsten met 'miljarden D-Marken' zullen verhogen.

Een dergelijke samenwerking is slechts het voorafje. Het hoofdgerecht zal pas komen als de telefoonbedrijven hun derdegeneratie-netwerken gaan delen. De kostenbesparingen zullen afhangen van wat de RegTP, de Duitse toezichthouder, zal toestaan. Maar KPN's tweedegeneratie-deals met Mobilcom en Group 3G geven het concern een voorsprong. Het ligt voor de hand om op deze relaties voort te bouwen bij het gebruik van de derde generatie-infrastructuur. Als dat gebeurt, staat BT's Viag Interkom pas echt in de kou.

    • Hugo Dixon