Kalasjnikovs voor Eritrea onderschept

De Bulgaarse autoriteiten hebben een lading wapens onderschept die bestemd was voor Eritrea. De ongeveer dertig ton machinegeweren (kalasjnikovs) en munitie is afkomstig uit de Tsjechische republiek. Voor zowel Eritrea als Ethiopië geldt een VN-wapenembargo.

De verboden vracht werd door de Oekraïense privé-maatschappij `Volare' vervoerd. Het toestel werd op het vliegveld van de Bulgaarse havenstad Burgas in beslag genomen. Volgens het Tsjechische ministerie van Buitenlandse Zaken was de vracht niet onderweg naar Eritrea, maar naar Georgië. De vlucht was wat Praag betreft legaal. Volgens de Bulgaarse pers wisten de Bulgaarse autoriteiten het toestel aan te houden na een tip van de Amerikaanse geheime dienst. Bulgarije hoopt volgend jaar lid te kunnen worden van de NAVO als de alliantie tot een nieuwe uitbreidingsronde besluit.