Hoofddoekje 2

De argumenten van de rechtbank tegen het toelaten van een hoofddoekje geven te denken over het oordelingsvermogen van de instantie die dat juist het beste zou moeten kunnen. De beoogde objectiviteit van de rechtbank wordt immers juist getoond door ook zichtbaar een afspiegeling te zijn van onze multiculturele samenleving. Ook de huidige kledingvoorschriften laten verschil in de persoon zien: man/vrouw, blank/gekleurd, jong/oud. Als deze kenmerken niet als partijdig worden gezien, waarom dan wel iemands godsdienst? De rechtbank dient hier boven te staan en te garanderen dat zij voldoende interne controles heeft om uitwassen te voorkomen.

Immers, zij waakt er nu toch ook over dat haar leden geen lid zijn van extremistische organisaties. De rechtbank zou er goed aan doen om een voorbeeld te nemen aan de Londense politie die een speciale hoofddoek voor haar islamitische agentes heeft ontworpen. Dat zou in de rechtszaal ook heel goed kunnen, waarbij de burgers ook duidelijk wordt gemaakt dat de rechtbank ook van deze tijd is.

    • Wim Looyestijn