ETNA-IJS

We may live without poetry, music and art,

We may live without conscience and live without heart,

We may live without friends, we may live without books,

But civilised man cannot live without cooks!

He may live without books, what is knowledge, but grieving,

He may live without hope, what is hope but deceiving,

He may live without love, what is passion but pining,

But where is the man, that can live without dining?

Wie schreef dit gedicht? In allerlei citatenboeken met eten als onderwerp kon ik gedicht en dichter niet vinden. Ook de attente lezer die mij het gedicht toestuurde weet van geen dichter. Wij houden ons aanbevolen voor de naam van de auteur.

Vandaag een recept voor ijs met vuur: een variatie op het gerecht dat soms naar Siberië en soms naar de Vesuvius verwijst. Vanwege de variatie doop ik dit nagerecht: Etna-ijs.

Bereiding: Verwarm de oven voor op 230 graden. Verkruimel de bitterkoekjes. Met een keukenmachine gaat dat heel snel. Voeg aan de kruimels de honing en de likeur toe. Klop de eiwitten met het snufje zout stijf. Klop in 4 etappes de poedersuiker erdoor. Leg op de bodem van een vuurvaste schaal een laag koekkruim waar het ijs precies op past. Haal het ijs uit de diepvries. Dompel de verpakking eventueel zeer kort in warm water zodat de ijsrechthoek er makkelijk is uit te halen. Leg het ijs op de koekbodem. Besmeer het ijs aan alle kanten snel met een circa 2 centimeter dikke laag eischuim. Zet de schaal ongeveer 4 minuten in de oven. Het schuim kleurt lichbruin. Haal de schaal uit de oven. Plaats in het midden van de bovenkant de eierschaal. Giet hier de warme cognac of andere sterke drank in en steek het aan. Meteen opdienen, aansnijden en opeten dit Etna-ijs.

    • Anne Scheepmaker