Del Ponte hekelt laksheid NAVO

Het Joegoslavië-tribunaal moet een eigen detective-team krijgen voor het opsporen van oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië. ,,Een dergelijke aanpak zal ertoe leiden dat het opsporen van oorlogsmisdadigers in een stroomversnelling kan komen'', zei openbaar aanklaagster Carla del Ponte gisteren in een vraaggesprek met de Zwitserse krant Le Temps.

Del Ponte vindt dat ze te weinig medewerking krijgt bij de jacht op twee belangrijke verdachten de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic en opperbevelhebber Ratko Mladic. ,,Ik heb de indruk dat de NAVO-troepen zich niet kwijten van hun plicht de verdachten te arresteren'', aldus Del Ponte. Del Ponte heeft het voorstel gedaan aan secretaris-generaal Kofi Annan van de VN en verwees daarbij naar ervaringen bij het Rwanda-tribunaal waar ook belangrijke verdachten door een detective-bureau werden aangebracht. De verwachting is dat de VN op korte termijn op haar voorstel zullen reageren.