DE WEBBY AWARDS (2/4)

De website van de BBC Worldservice maakt kans op een Webby Award in de categorie Radio. De Webby's, de Oscars voor websites, worden 18 juli in San Franciso uitgereikt (www.webbyawards.com). De BBC Worldservice zendt in 43 talen uit. De Worldservice-site (www.bbc.co.uk/worldservice) opent in het Engels. Via een pulldown menu zijn 42 deelsites in vreemde talen (waaronder Arabisch, Chinees, Kinyarwanda en Turks) te bereiken. Een groot deel van de uitzendingen is ook via de website te beluisteren.

De BBC ziet het niet alleen als haar taak om nieuws uit te zenden. Ook educatie speelt een belangrijke rol in de uitzendingen en op de deelsites. Op het Somalische deel van de site bijvoorbeeld wordt voorlichting over hiv en aids en vrouwenbesnijdenis gegeven. Lezers en luisteraars worden gewaarschuwd dat de onderwerpen misschien gevoelig liggen, maar dat de BBC Somali Service het belangrijk vindt om er aandacht aan te schenken. Een redacteur van BBC Somali maakte een tiendelige radioserie in Somalië over de mutatie van de vrouwelijke genitaliën. Hij trok het hele land door en interviewde onder anderen een vrouw die meisjes besnijdt en een arts die uitlegt wat de medische gevolgen zijn van `female genital mutilation', zoals de praktijk door tegenstanders wordt genoemd. In een andere serie op de site legt BBC Somali uit hoe je besmet raakt met hiv.

BBC Worldservice geeft via radio en web ook gratis Engelse les. Er zijn aantrekkelijk uitziende thematische lesprogramma's over sport, muziek, nieuws en werk. Learning English with music leert cursisten met behulp van liedjes en filmpjes het jargon van videoclips en clubs. Wie Engels wil leren voor zijn werk, kan sollicitatie- en telefoongesprekken oefenen.