Buitenlands theater overheerst

Festivaldirecteur Ivo van Hove maakte vanmorgen het programma van het Holland Festival bekend, waarop veel buitenlands theater staat.

Het jaarlijkse festival, dat in juni in Amsterdam wordt gehouden, opent op 8 juni in de Stadsschouwburg met de wereldpremière van de opera Johnny en Jones van componist Theo Loevendie en librettist Carel Alphenaar. De productie van de Nederlandse Opera, geregisseerd door Theu Boermans, gaat over het joodse jazz-duo dat begin 1945 omkwam in concentratiekamp Bergen-Belsen.

De Amerikaanse jazzmusicus Uri Caine treedt op met onder andere zijn versies van muziek van Bach en Mahler. Aan de muziekfilmer Frank Scheffer wordt een groot retrospectief gewijd, aangevuld met zijn favoriete speelfilms. De Amerikaanse rockband Sonic Youth geeft twee concerten; één met eigen repertoire en één met composities van avant-gardisten als John Cage, Steve Reich en Cornelius Cardew, en een nieuwe compositie van Konrad Boehmer. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is tijdens het Festival in het Amsterdamse Oosterpark op een videoscherm ook een operavoorstelling vanuit het Muziektheater te zien: Boris Godoenov, een nieuwe productie die 1 juni in première gaat. De Brit Declan Donnellan ensceneert een Russische toneelversie van Poesjkins Boris Godoenov, de tekst die model stond voor de opera van Moessorgski.

Van Hove programmeert dit jaar veel buitenlands theater, met als opmerkelijkste toneelstuk Oraculos van het Colombiaanse Teatro de los Sentidos: een zoektocht door een doolhof waarin slechts ruimte is voor één toeschouwer per voorstelling. Uit Canada komt Da Da Kamera met In On It, en uit Argentinië komt het object- en poppentheater van El Periférico de Objetos met Zooedipous, een variant op de Oidipoes-mythe. Van Hoves eigen enscenering van Mean Streets gaat niet door wegens een rechtenkwestie. Hij regisseert nu True Love and Find It van de Amerikaanse schrijver Charles Mee.

Van de choreograaf Merce Cunningham zijn twee programma's te zien: Biped uit 1991 en het recente Interscape. Choreograaf Boris Charmatz komt met vier dansproducties: Aat enen Tionon, Con Forts Fleuve, Statuts – een kruising tussen een expositie, een voordracht, en een choreografie – en de workshop Facultés. De Amerikaanse minder valide straatdanser Bill Shannon brengt zijn solo Old Rain en zijn op straat in New York opgenomen film Regarding the Fall, die hij ter plaatse van commentaar voorziet.