BT blaast de aftocht in Japan

British Telecom (BT) verkoopt zijn belangen in Japan voor meer dan 3 miljard pond (10,7 miljard gulden) aan aartsrivaal Vodafone. Met de opbrengst wil BT zijn schuldenlast van 30 miljard pond te verlichten. Het Britse telecombedrijf wil dit jaar de schuld met eenderde terugbrengen.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times zal BT de verkoop van zijn belangen in Japan Telecom en J-phone, de mobiele-telefoniedochter van dat bedrijf, deze week bekendmaken.

Vodafone wil via J-phone de positie aanvallen van NTT Docomo, het grootste mobiele-telefoniebedrijf van Japan en een voorloper op het gebied van geavanceerde mobiele telecommunicatie. NTT Docomo, dat in Europa samenwerkt met KPN Mobile, heeft in Japan een marktaandeel van 60 procent, J-phone 16 procent. Beleggers in Japan reageerden positief. Het aandeel van Japan Telecom steeg met 8,7 procent tot 2,24 miljoen yen (ruim 45.000 gulden).

Vodafone heeft na deze jongste transactie een belang van 45 procent in Japan Telecom (en J-phone). Gisteren werd ook bekend dat het Amerikaanse AT&T zijn 10-procentsbelang in Japan Telecom aan Vodafone verkoopt. AT&T heeft sinds januari een alliantie met NTT Docomo.

Japan vormde het middelpunt van BT's strategie buiten Europa en zou ontzien worden bij eventuele desinvesteringen, zo zei bestuursvoorzitter Peter Bonfield eerder dit jaar. Vorige week vertrok topman Iain Vallance na de groeiende kritiek op het bedrijf.