Bondscoach De Cauwer treedt terug

José De Cauwer heeft zijn functie als bondscoach van de Belgische beroepsrenners voorlopig neergelegd. Dat deed hij na overleg met de wielerbond. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij handel in dopingmiddelen.

De Belgische justitie heeft vorige week bij een huiszoeking spuiten bij De Cauwer gevonden. De politie arresteerde vorige week zes mensen uit het wielermilieu. Hoofdpersoon in deze zaak is de voormalige amateur Ronny Vansweevelt. Hij liet tijdens het verhoor de naam vallen van José De Cauwer, voormalig meesterknecht van Hennie Kuiper en ex-ploegleider van Greg LeMond. De Cauwer ontkende ook maar iets met Vansweevelt te maken te hebben, al gaf hij wel toe hem de naam te hebben gegeven van de Nederlandse soigneur Kees Matseur, die hem van zijn amfetamineverslaving zou kunnen afhelpen.

Tijdens een persconferentie bekende De Cauwer gisteren één keer doorgeefluik voor amfetamines te zijn geweest. ,,Eén keer maar'', stelde de Belgische bondscoach die tijdelijk uit zijn functie is ontheven, ,,is Vansweevelt amfetamines komen afhalen. In ruil daarvoor liet hij een enveloppe met geld voor Matseur achter.''

De advocaten van Vansweevelt spreken dat tegen. Volgens hen waren er in 1995 meer transacties. De vraag is waarom De Cauwer niet eerder toegaf dat hij betrokken was bij handel in dopingmiddelen. ,,Ik heb nooit gedacht dat het zo'n vaart zou lopen. Eigenlijk ben ik nu opgelucht, maar ik weet welke kant het opgaat. Ik heb het gevoel of ik in mijn blootje sta.''

De Cauwer is hevig teleurgesteld. ,,Het ergste is dat ik me heb laten overhalen door Vansweevelt en zijn vriendin. Als ik er nou iets aan verdiend had, maar dat is niet zo. Ik deed het puur om hem te helpen. Ik geef toe dat het een verkeerde beslissing van mij was. Als dit strafbaar is, moet driekwart van alle Belgen de cel in.''

De Belgische wielerbond houdt vertrouwen in De Cauwer. ,,Hij zit er emotioneel doorheen'', zei voorzitter Laurent De Backer. ,,Daarom hebben we hem geadviseerd een paar weken verlof te nemen. Hij blijft overigens achter de schermen coördineren tot de hele zaak is opgehelderd.''

De Backer zei dat de feiten uit 1995 stammen. ,,De Cauwer is bij ons in dienst sinds 1997.'' De Cauwer zelf denkt er ook zo over. ,,Toen het gebeurde was ik Mister Nobody. In 1989 won ik als ploegleider met Greg LeMond de Tour de France. Een jaar later was ik werkeloos. Geen team meer en dus ongewenst. Alleen de mensen met wie ik nauw samenwerkte, kenden mij nog. Wat in 1995 gebeurde was ongepast maar ik kon niet vermoeden dat ik ooit nog eens bondscoach zou worden.''

De Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong heeft zijn contract bij US Postal verlengd tot eind 2004. Met de contractverlenging is 25 miljoen dollar gemoeid, omgerekend zestig miljoen gulden. Zijn Duitse collega Jan Ullrich heeft zijn contract bij Telekom met twee jaar verlengd, tegen een jaarsalaris van ruim twee miljoen gulden.

Erik Dekker is door zijn overwinning in de Amstel Gold Race gestegen van de achtste naar de derde plaats op de ranglijst van de internationale wielrenunie UCI.