Bod op De Beers verhoogd

Het consortium geleid door mijnbouwgigant Anglo-American heeft het bod verhoogd op het Zuid-Afrikaanse De Beers, het grootste diamantbedrijf ter wereld. Het consortium, DB Investments, heeft een overnameprijs geboden van 18,7 miljard dollar (46,4 miljard gulden) tegen 17,1 miljard dollar zes weken eerder.

De prijsverhoging komt nadat enkele aandeelhouders van De Beers het bod als te laag beoordeelden. De overnamesom bestaat uit zowel aandelen als contanten. Mocht het bod slagen, dan wordt Anglo-American het grootste mondiale mijnbedrijf.

De Beers produceert jaarlijks 30 miljoen diamanten en heeft daarmee de helft van de wereldmarkt in handen. Het bedrijf bezit mijnen in Zuid-Afrika, Namibië, Botswana en Tanzania.

Het consortium bestaat uit drie partijen. Anglo-American heeft 45 procent in handen van DB Investments, terwijl de Zuid-Afrikaanse familie Oppenheimer eveneens 45 procent van de aandelen bezit. De resterende 10 procent zit in een samenwerkingsverband van De Beers zelf en de regering van Botswana.