Bod op automatiseerder UCC

Automatiseerder UCC uit Nieuwegein wordt voor 135 miljoen gulden overgenomen door het Franse Transiciel. De Franse bieden 7 euro per aandeel, een premie van 17 procent op de slotkoers van vrijdag. Dat hebben beide bedrijven vanochtend bekend gemaakt.

De drie oprichters van UCC, die samen een belang hebben van 47 procent, hebben ingestemd met het bod. ,,Dit biedt ons de mogelijkheid sterker te groeien op de Nederlandse markt'', zei bestuursvoorzitter Ch. Peters, de enige van de drie oprichters die nog bij UCC werkt, vanochtend in een toelichting. ,,We hebben nu extra power om te acquireren.''

UCC heeft op de beurs een slecht jaar achter de rug. De koers schommelde in 1999 rond de 14 euro, klom tijdens de internethype begin 2000 tot bijna 40 euro, maar viel daarna weer sterk terug en zakte na een winstwaarschuwing in november tot een niveau van rond de 5 euro. Vanochtend liep de koers op tot 6,95 euro, een fractie onder het bod.

De overname past in de consolidatiegolf onder automatiseerders in Europa, waarbij de grotere bedrijven in hoog tempo kleinere bedrijven opslokken. Een recent voorbeeld is de overname van TAS door PinkRoccade (voor ruim 600 miljoen gulden).

Het is bovendien voor de tweede keer in twaalf maanden dat een Franse automatiseerder een Nederlandse branchegenoot overneemt. Vorig jaar augustus verkocht Philips zijn dochterbedrijf Origin aan Atos. Ook het Nederlandse Cap Gemini, het oude Volmac, is in Franse handen.

,,Klanten met grote projecten willen graag dat je volume kan aanbieden en dat je internationaal actief bent'', zei Peters van UCC. Bij het bedrijf werken vijfhonderd mensen, die vooral actief zijn in het implementeren van software van Oracle en Microsoft en daarnaast internetsites beheren. UCC behaalde afgelopen jaar een 7 procent hogere omzet van 38 miljoen euro (84 miljoen gulden). Door de `terughoudende' markt en investeringen daalde de nettowinst van 5,4 tot 2,2 miljoen euro.

Het Franse Transiciel heeft ongeveer zevenduizend werknemers en behaalde afgelopen jaar een 50 procent hogere omzet van 375 miljoen euro (827 miljoen gulden) en een 34 procent hogere winst van 29 miljoen euro. Die stijging was deels te danken aan overnames in Spanje en België. Het Franse concern heeft laten weten dat de omzet binnen drie jaar moet toenemen tot 1 miljard euro.

De beurswaarde van Transiciel is bij de huidige koers van 56 euro ongeveer 1 miljard euro. Een jaar geleden bereikte Transiciel zijn hoogste koers ooit van ruim 92 euro.

Bestuursvoorzitter Georges Cohen is nog grootaandeelhouder in het Franse bedrijf met een belang van 42 procent. Textielmagnaat Jan Zeeman heeft een belang van 5 procent in UCC. Hij meldde dat op 1 februari vorig jaar. Tegen het huidige bod levert hij op zijn belegging fors in.