Arbeidsgeschil Philips Zimbabwe

Philips Zimbabwe, dat vorige week is belaagd door de zogeheten oorlogsveteranen, blijkt verwikkeld te zijn in een arbeidsconflict met ontslagen werknemers. Dit hebben betrouwbare bronnen rond de bestuursvoorzitter van het bedrijf in Harare gisteren bevestigd.

Philips doet officieel geen mededelingen over het incident, waarbij oorlogsveteranen de vestiging in Zimbabwe een bedrag van omgerekend tussen de 200.000 en 250.000 gulden afhandig wilden maken. Een topman van Philips in Johannesburg wil maar één ding kwijt: ,,Er is niets betaald.'' Philips heeft zowel in Zuid-Afrika als in Zimbabwe verkoopvestigingen, maar er zijn geen productielijnen. In Harare zijn ongeveer 100 mensen in dienst. Medio 2000 lag het bedrijf plat door een staking tegen gedwongen ontslagen. De directie zette haar plannen door en stuurde 65 werknemers weg. Ze werden gecompenseerd. Deze groep stapte vorige week naar de veteranen toe om te klagen over hun lot. De oorlogsveteranen, die terreurbendes vormen met openlijke goedkeuring van de ZANU-PF en de regering Mugabe, vielen de afgelopen weken al tientallen lokale en buitenlandse ondernemingen op harde wijze lastig. Ze zegden de vertrokken Philipswerknemers eveneens toe handelend te zullen optreden. Bij de Philipsvestiging is dankzij bemiddeling geweld voorkomen: veteranen en directie kwamen overeen dat de zaak voor een arbitragecommissie zal worden gebracht. ,,Iedereen in Zimbabwe die zich miskend voelt probeert nu een slaatje te slaan uit de politiek wankele situatie. De meeste mensen zijn tegen de oorlogsveteranen, maar als ze nergens meer geld kunnen krijgen gebruiken ze de veteranen als breekijzer'', aldus een welingelichte Zimbabweaanse bron, die om reden van zijn eigen veiligheid anoniem wenst te blijven. ,,Ontvoeringen, kloppartijen en afranselingen van werknemers en managers zijn hier aan de orde van de dag en de politie doet er niets tegen.'' Op het platteland vragen de veteranen blanke boeren die hun bedrijf willen behouden nu om forse betalingen. In ruil daarvoor zeggen ze ervoor te zullen te zorgen dat de bewuste boerderij van de officiële confiscatielijst wordt geschrapt.'' De terreur van de oorlogsveteranen heeft een verwoestende uitwerking op de economie van Zimbabwe.

    • Lolke van der Heide