Aandelenkoersen telecombranche vinden weg omhoog

De Amsterdamse AEX-index begon haar handelsweek positief met een stijging van 0,8 procent naar 597 punten. Vooral de telecom- en technologiefondsen deden het vanochtend goed op het Damrak.

KPN Qwest stond tegen het eind van de ochtend met een winst van 4,5 procent op 13,05 euro en Versatel boekte 4,4 procent op een koers van 4,96 euro. Ook elektronicaconcern Philips (plus 4,4 procent) profiteerde van de positieve sentimenten voor technologiefondsen. Dat technologiebeurs Nasdaq gisteren, terwijl alle andere Amerikaanse beurzen verlies boekten, bijna 2 procent hoger sloot, stemde beleggers blijkbaar tot goede hoop dat er geld te halen viel in deze sector. De Nasdaq sloot zo hoog in reactie op de gunstige cijfers over de Amerikaanse economie.

De bekendmaking van ABN Amro boven op het eerder aangekondigde schrappen van 7.000 banen nog eens 500 extra werknemers in het buitenland te ontslaan deed weinig op de beurs. ABN Amro steeg licht met 0,4 procent.

Andere financials, zoals Aegon en ING, stegen met een vergelijkbaar percentage. Fortis was daarop de uitzondering, de bank leverde 1,7 procent in. Fortis begint deze week met de verkoop van een eeuwigdurende lening, waarmee de bank-verzekeraar in probeert te springen op de groeiende interesse die particuliere beleggers hebben voor obligaties, nu de beurs minder garant staat voor winsten. Grootste verliezer in de AEX was vanochtend Akzo Nobel. Buiten de AEX speelde automatiseringsbedrijf UCC zich in de kijker met een koersstijging van meer dan 15 procent.

Het noodlijdende bedrijf maakte voorbeurs bekend dat het wordt overgenomen door het Franse Transiciel.

Met uitzondering van Londen, naast Amsterdam wegens de dag van de arbeid de enige beurs die vanochtend open, stonden alle belangrijke Europese beurzen na gisteren op winst. Britse beleggers vrezen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rentepercentages niet verder naar beneden bij zal stellen wanneer de economie in de Verenigde Staten bijtrekt. De afgelopen dagen kwamen positieve cijfers over de Amerikaanse economie naar buiten.

In Londen leverden vooral de banken Barclays en HSBC in. ,,Banken worden minder aantrekkelijk voor beleggers als de rentetarieven niet verder dalen'', zegt een analist bij Barclays. Het telecomconcern British Telecommunications boekte koerswinst na naar buiten te brengen dat het in gesprek was met telecomgigant Vodafone. De FTSE-index verloor 0,6 procent en stond rond het middaguur op 5.933 punten.

In Duitsland was de beurs vandaag gesloten. Gisteren sloot de DAX-index voor de derde dag op rij op winst, met 1,5 procent naar 6.264 punten. Ook in Frankfurt kwamen de Amerikaanse economische resultaten die beter dan verwacht waren ten goede van de indexkoers. Vooral telecomconcern Infineon en andere Duitse multinationals boekten koerswinsten. Ook de beurs in Parijs was gesloten. Daar deden telecom- en technologieconcerns Alcatel, Thomson Multimedia en STMicroelectronics het gisteren goed. De CAC-index steeg met 1,2 procent naar 5.640 punten. In Tokio boekten de meeste fondsen vanmorgen winsten in reactie op nieuwe overheidsmaatregelen de economie nieuw leven in te blazen.

De Nikkei sloot 3,5 procent hoger.