Zeldzame schapen niet geruimd

De zeldzame kudde Schoonebeeker schapen op de Tongerense heide en de zeldzame kudde Veluwse heideschapen op de Renderklippen ten westen van Heerde mogen nog niet worden geruimd. Dat heeft de president van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven bepaald.

De rechter wil dat het ministerie van Landbouw wacht met het doden van deze bijzondere beesten in het wegens mond- en klauwzeer onder toezicht gestelde gebied, tot de juridische procedure geheel is afgerond. Morgen zet hij uiteen hoe hij de zaak verder behandelt.

Vijftien natuurorganisaties, waaronder Staatsbosbeheer, het Wereld Natuur Fonds, de Landschappen en Vereniging Natuurmonumenten, hadden de rechter om uitstel van het ruimen gevraagd totdat duidelijk is onder welke omstandigheden een uitzondering kan worden gemaakt voor dierentuinen en zeldzame veerassen in natuurgebieden. Daarover moet het Internationaal Bureau voor Besmettelijke Veeziekten (OIE) zich eind mei nog uitspreken.

De natuurorganisaties laken de `onnodig onbuigzame houding' van minister Brinkhorst. ,,De schaapskuddes in kwestie zijn al sinds het uitbreken van de crisis in Engeland geïsoleerd en de dieren zijn enkele weken geleden ook gevaccineerd. Ze vormen dus geen gevaar voor hun omgeving'', aldus directeur Frans Evers van Natuurmonumenten namens de vijftien organisaties. Het gaat om 140 Schoonebeker schapen en 296 Veluwse heideschapen die direct met afmaken worden bedreigd. Van zowel de Schoonebekers als van de heideschapen zijn er maar 1.300 dieren. Volgens de natuurorganisaties zijn er minstens 1.500 exemplaren van elke soort nodig om het schapenras te behouden. Eerder bepaalde een andere rechter dat de dieren mochten worden geruimd. ,,Voor ons was de zaak daarmee afgedaan'', aldus een woordvoerder van de minister. ,,We zijn bezig met het bestrijden van een virus en daar kun je niet lang mee wachten.''

Vanaf afgelopen vrijdag is een aantal versoepelingen in het beleid rond mond- en klauwzeer van kracht geworden. Boeren mogen onder strikte voorwaarden runderen, schapen, geiten en herten vanuit de stallen naar een aangrenzend weiland brengen. Ook is een aantal natuurgebieden weer opengesteld.