WEBBY AWARDS (1/4)

Kliekjes in tupperwarebakjes zijn een teken dat je bijna volwassen bent. Net als een paraplu om je tegen de regen te beschermen. Wanneer ben je volwassen? Deze vraag houdt veel twintigers en dertigers, leden van een generatie die meer welvaart dan zorgen hebben gekend, bezig.

De redactie van het webmagazine ChickClick gaat speels om met de levensvragen van haar lezers. Het online tijdschrift voor eigentijdse vrouwen is genomineerd voor een Webby Award, de meest prestigieuze prijs voor websites. De genomineerden zijn 26 april bekend gemaakt.

Een deskundige jury maakt 18 juli in San Franciso bekend welke sites hebben gewonnen. Er zijn 27 categorieën, dus het wordt een lange avond. ChickClick strijdt met de religieuze portal Beliefnet, de advertentiesite Craig's List en nog twee andere kandidaten om de Webby in de categorie `community'.

Ook het publiek mag stemmen. Tot 5 juli kunnen belangstellenden hun stem uitbrengen via www.webbyawards.com. De sites die de meeste stemmen van surfers trekken, ontvangen een speciale People's Voice Award.

ChickClick (www.chickclick.com) is een trendy ogend e-zine met rubrieken over onder meer politiek, onderwijs, seks en sport. De site, die in San Francisco wordt gemaakt en 1 miljoen geregistreerde gebruikers telt, is buitengewoon interactief. Lezers kunnen op elk artikel reageren en er zijn verschillende vraag en antwoord-rubrieken in de stijl van `Alles wat een man/vrouw moet weten' uit het Volkskrant Magazine. Het zijn wel vaak typisch Amerikaanse vragen: `Wat doe ik met mijn nieuwe vriendje dat tegen seks voor het huwelijk is?' en `Ik ga trouwen en mijn vrouw is nog maagd, wat moeten we doen tijdens de huwelijksnacht?' Niet de hele site is preuts. Je kun er ook columns over homoseksualiteit lezen en adviezen over voorbehoedsmiddelen.