Van Vliet wil België voortaan mijden

Koersdirecteur Leo van Vliet wil dat de Goldrace volgend jaar alleen op Nederlands grondgebied plaats heeft. Zijn voorganger Herman Krott had in de jaren negentig het parcours naar België verlegd, om in de finale meer spanning te creëren. Van Vliet was ook een voorstander van de Belgische variant. Wegens de MKZ-crisis was hij nu genoodzaakt binnen de landsgrenzen te blijven. Gezien het spannende koersverloop en de positieve reacties overweegt hij

België voortaan links te laten liggen.

Stoot u met dit voornemen in België niemand voor het hoofd?

Van Vliet: ,,Een enkeling wel, maar ik moet doen wat het beste is voor de Goldrace. En het is ook praktischer, want je hebt niet met de wetgeving in twee landen te maken, al moet ik zeggen dat België alle medewerking verleende. Bovendien doen we de renners er een plezier mee. Die klimmetjes in

België bleken niet bijster selectief; de renners vlogen er over heen.''

Dan is de Cauberg een beter alternatief?

,,Dat mag je wel zeggen. Om meerdere redenen. Het is beheersbaar, omdat dat deel van het parcours met hekken wordt afgezcet. En er is meer sfeer. Die beklimmingen van de Cauberg waren toch fantastisch. Nu moet ik er wel aan toevoegen, dat de renners ook meewerkten. Je kunt het parcours nog zo selectief maken, als zij er geen wedstrijd van maken, heeft dat weinig zin. Ik had zaterdag geen klagen. Van meet af aan werd er strijd geleverd.''

Het parcours van dit jaar blijft derhalve gehandhaafd?

,,Wat mij betreft wel, al ben ik nog op zoek naar een klimmetje dat dichter bij de finish ligt. Ik heb gisteravond al in de atlas gekeken of er in de buurt van Cadier en Keer een heuveltje ligt. Het is nu nog vers. Komt ook door mijn enthousiasme over de wedstrijd. Die was geweldig. Ik heb er geen zeer goed gevoel aan overgehouden. En

dan ben je bezig met volgend

jaar.''