Opinie

    • Youp van ’t Hek

Supporter

Gisteravond was ik in Rome. Samen met mijn zoon zat ik bij de hartverscheurende derby AS Roma-Lazio. Het werd een alles verzengende 2-2. In de vijftigste (!) minuut van de tweede helft maakte de Argentijn Castroman, een watjesuitvoering van de PSV'er Kezman, met een knetterende pegel gelijk. Een verdrietimplosie bij de AS Roma-aanhangers. Dus ook bij ons. De klap kwam meedogenloos aan. Wie geeft er nou een comfortabele 2-0 voorsprong uit handen?

Sommige lezers krabbelen nu op hun hoofd omdat ze mij gisteravond rond middernacht nog door de Amsterdamse binnenstad zagen scharrelen. Hoe kan hij zo vlug terug zijn uit Rome? Omdat we de wedstrijd gewoon thuis op de televisie hebben gezien. Maar sinds we in het Romeinse Stadio Olympico het voetbal hebben meegemaakt, weten we hoe het live is. Dus zijn we er bij. Een droomkwestie. Beetje fantasie. Het scheelt twee tickets en een hotel.

Een echte Romeinse derby staat hoog op mijn verlanglijstje en volgend jaar moet ik het toch maar eens echt gaan regelen. Barcelona-Real Madrid heb ik een keer in een kokend Nou Camp mogen meemaken, van de Milanese derby heb ik vier afleveringen in het San Siro bijgewoond en het moet gezegd: die potjes zijn toch anders dan de streekstrijdjes Vitesse-De Graafschap, RKC-NAC of Spakenburg-IJsselmeervogels. Het is een klimaatkwestie.

Aan wie er nooit geweest zijn is het nauwelijks uit te leggen, maar als je van theater, voetbal en folklore houdt dan moet je een keer gaan. Daarna ben je verkocht.

En gisteravond waren wij er dus. Plat op ons buik voor de buis graasden we het gras voor de voeten van Batistuta bijna weg.

`Toe dan Totti', kermden wij regelmatig tegen onze aanvoerder en held. Als je dat doet dan ben je toch debiel, denkt de nuchtere NRC-lezer in Diepenveen.

Dat is waar. Maar liever AS Roma-gek dan geheel in het oranje in een yuppenbootje door de Amsterdamse gracht. Sommige sloepjes kwamen afgelopen nacht zeven keer langs en de feestvierders gingen steeds bewolkter kijken.

Ik wens iedereen veel sterkte

vandaag. Ben zelf nog even in

Rome.

    • Youp van ’t Hek