Spooks spelen nog zelf

Ming Xia, zangeres van Spooks, bleek jarig en kreeg gisteren op het podium een taart van de rappers van de groep. Dat maakte haar nog niet de koningin van de hiphop-soul. Op de plaat zijn haar melodieuze, royaal in de effecten gezette en op meerdere sporen opgenomen zangpartijen de grote attractie van Spooks, maar zonder de versluierende werking van een romige productie viel ze door de mand en bleek ze een middelmatige zangeres.

Desondanks was ze het stralende middelpunt op het podium, dat verder druk bevolkt was met vier rappers en een zeskoppige band. Alleen al daardoor steeg het concert uit boven het gemiddelde hiphop-optreden, waarbij de begeleiding nogal eens voorbespeeld blijkt te zijn.

Bij Spooks werd in ieder geval ouderwets muziek gemaakt. Misschien iets te veel, want af en toe leefde de band zich uit in fusion-achtige, solistische hoogstandjes waarbij zangeres en rappers aan de zijlijn bewonderend toe stonden te kijken. Grappig genoeg voegden de bandleden zich bij hen, toen de DJ zijn scratchkunsten op de draaitafels mocht etaleren. Een passend eerbewijs aan de wortels van de hiphop, die eerder al geëerd werden met citaten uit antieke raphits.

Het virtuoze krachtsvertoon van de muzikanten leidde nogal eens tot een wat modderig geluid en kon niet verbloemen dat de band op zijn best was in gortdroge, versoberde funkgrooves, van oudsher immers de basis van de hiphop. Dat bleek de juiste bedding voor de woordenregens van de niet erg opvallende rappers, die niet nalieten te melden hoe blij ze waren om weer in Amsterdam te zijn en ook overigens diep in de zak met rap-clichés grepen.

Ook al staat S.I.O.S.O.S., de titel van hun vorig jaar verschenen debuutalbum, voor `Spooks Is On Some Other Shit' en laat de groep zich graag voorstaan op ongebruikelijke Europese invloeden als Björk en Radiohead, uiteindelijk week het geluid nauwelijks af van wat in de hiphop gebruikelijk is. Dat ging allemaal wel gepaard met de nodige goed geregisseerde publieksparticipatie, want zo hoort het op een funkfeestje. De wat rommelige setopbouw gooide daarbij nauwelijks roet in het eten. Things I've Seen, de hit en het beste pleidooi voor de effectiviteit van de Spooks-formule, werd bewaard voor de toegiften. Daarmee was men niet zuinig, maar dat was iets te veel eer voor een groep die nog maar moet zien of de houdbaarheidsdatum strekt tot een volgende cd.

Concert: Spooks. Gehoord: 29/4, Melkweg Amsterdam.

    • Jacob Haagsma