Spanning tot laatste duel in competitie

In de eredivisie blijft de strijd om Europees voetbal – plaats twee tot en met vijf – ongemeen spannend. Behalve Roda JC en Ajax won ook Vitesse dit weekeinde. In de Gelderse derby was de ploeg van coach Koeman zaterdag te sterk voor De Graafschap: 2-1. De Belg Peeters maakte het beslissende doelpunt, waardoor de achterstand van Vitesse op Roda en Ajax (respectievelijk vijf en vier punten) niet verder opliep.

RKC Waalwijk, eveneens kandidaat voor Eropees voetbal, liet kostbare punten liggen tegen NEC. De ploeg van Neeskens was sinds de winterstop bezig aan een mindere reeks, maar was gisteren voor eigen publiek veel te sterk voor de Brabanders: 5-1. Verdediger Hesp scoorde tweemaal voor NEC. Na de nederlaag van vorige week tegen koploper PSV en de afstraffing tegen NEC staat RKC nog maar één punt voor op FC Utrecht, dat bovendien een duel minder heeft gespeeld.

Utrecht profiteerde van de misstap van RKC door zelf met 2-1 te winnen bij hekkensluiter RBC en houdt daardoor de hoop op UEFA-Cupdeelname levend. Voor RBC Roosendaal is het seizoen, na de 24ste nederlaag, definitief voorbij. Negen punten bedraagt de achterstand van de Roosendaalers op nummer voorlaatst Sparta, dat thuis met 3-1 verloor van Heerenveen. De Zweed Allbäck nam twee treffers voor zijn rekening voor de ploeg van coach De Haan, die geen prijzen meer kan winnen dit seizoen.

Fortuna, dat ook in de degradatiezone verkeert, maakte geen gebruik van de nederlagen van de andere degradatiekandidaten. In het thuisduel met FC Groningen kwamen de Limburgers met de schrik vrij: 1-1. Een kwartier na rust kwamen de bezoekers door een doelpunt van Janssen op voorsprong. Vlak voor tijd tekende Volmer de gelijkmaker aan voor Fortuna, dat twee punten moet inlopen op De Graafschap om de nacompetitie te ontlopen.

AZ is ook nog niet vrij van zorgen. De ploeg uit Alkmaar verloor zaterdag in Enschede met 1-0 van FC Twente, zodat zij net boven de gevarenzone staan. Mocht De Graafschap de achterstand van vier punten op AZ inlopen, dan speelt AZ in de nacompetitie. Voor Twente, dat nog in de bekerfinale speelt tegen PSV, stond weinig op het spel in het duel dat werd ontsierd door overtredingen.