Ruime steun voor berisping van Wahid

Een ruime meerderheid van het Indonesische parlement heeft zich vandaag uitgesproken voor een laatste waarschuwing aan president Wahid wegens wanbeheer en gebrekkig leiderschap.

De door politie en leger zwaar bewaakte volksvertegenwoordiging trotseerde daarmee de dreigementen van enkele duizenden fanatieke Wahid-aanhangers, die elders in de stad hun steun betuigden aan de president. Zij zagen voorlopig af van een mars naar het parlement, dat vanavond stemt over de tweede berisping aan het adres van Wahid. Eerder hadden zij gedreigd het parlement te bezetten als Wahid opnieuw een waarschuwing zou krijgen.

De twee fracties die samen een meerderheid hebben in het parlement, die van de nationalistische PDI-P en Golkar, ooit het politieke vehikel van oud-president Soeharto, beten vanmorgen het spits af. In nagenoeg eensluidende verklaringen zeiden de woordvoerders dat Wahid de eerste waarschuwing van 1 februari in de wind had geslagen, op 28 maart een onbevredigend antwoord had gegeven en sindsdien verklaringen had afgelegd die indruisten tegen zijn rol als behoeder van de nationale eenheid. De president heeft gedreigd dat ,,zeker vijf provincies zich zullen afscheiden'' en ,,een volksopstand zal uitbreken'' als hij wordt afgezet. De PDI-P van vice-president Megawati Soekarnoputri, wier relatie met Wahid ernstig zou zijn verstoord, beklemtoonde dat het pleidooi voor een tweede waarschuwing niet betekent dat de partij aanstuurt op afzetting van Wahid. Woordvoerders van orthodoxe moslimpartijen, die de tweede waarschuwing steunen, willen dat Wahid aftreedt.

Parlementsvoorzitter en Golkarleider Akbar Tanjung zei vanmiddag dat de president nog een maand de tijd heeft om zijn leven te beteren en de relatie met het parlement te herstellen. Gebeurt dit niet, aldus Tanjung, dan zal het parlement in augustus een buitengewone zitting beleggen van het Volkscongres, het hoogste college van staat dat de president kan afzetten.

Volgens de Indonesische grondwet kan het parlement de president niet naar huis sturen. De leden van het parlement bezetten echter 500 van de 700 zetels in het Volkscongres en als zij vinden dat het staatshoofd heeft gehandeld in strijd met de grondwet, is diens politieke lot beslist.