Royalty-fotografen jagen op Máxima

Dat het koninklijk bezoek aan Meppel en Hoogeveen is afgelast, betekent niet dat de royalty-fotografen thuisblijven. Stel dat Máxima zich toch ergens laat zien! Een verslag per mobiele telefoon.

9.15 uur – Privé-fotograaf Mario Nap is al sinds 7.00 uur in touw in de hoop ergens een glimp op te vangen van Máxima, die - al spreken de officiële berichten dit tegen - misschien toch wel ergens spontaan een bliksembezoek zal afleggen. Maar Nap heeft het verloofde paar nog niet gezien. ,,Bij de `Koninginnenach' in Den Haag zijn ze niet geweest. Ik zit nu een bakkie koffie te drinken in een café met uitzicht op Paleis Noordeinde. De prins is thuis, want de vlag hangt uit en zijn privé-auto staat buiten. Die hou ik in de peiling. Als daar beweging in komt, gaan we er achteraan. Dus als je straks belt en mijn telefoon staat uit, dan is het waarschijnlijk net even spannend.'' Voor het paleis staat verder alleen een camera van SBS6. ,,De meesten zullen wel naar Soestdijk zijn gegaan'', denkt Nap.

9.30 uur – Party-fotograaf Joop van Tellingen is gisteravond naar de opening van het nieuwe Luxortheater in Rotterdam geweest. ,,Ik hoopte dat Willem-Alexander en Máxima zouden meekomen met Beatrix, maar niets hoor.'' Nu poetst hij thuis zijn telelens op, om zometeen naar Paleis Soestdijk te gaan. ,,Mijn bronnen zeggen dat Willem-Alexander en Máxima zich daar zullen laten zien, als ze naar de verjaardag van oma Juliana gaan. En anders kan ik altijd nog leuke plaatjes schieten van Maurits en Marilène met de baby.'' Hij verwacht niet dat de kroonprins en zijn verloofde zich tussen de feestende bevolking op een van de vrijmarkten zullen begeven. ,,Beatrix zal het niet leuk vinden als Máxima zich als de nieuwe koningin gaat gedragen, dus ze zullen zich wel een beetje inhouden.'' Van Tellingen is van plan zich recht voor het paleis te posteren. ,,Vorig jaar heb ik zo nog een mooie foto van Beatrix genomen, toen ze huilend naar buiten kwam, na een bezoek aan haar zieke vader.''

10.30 uur – Ab Blauw van Story neemt voor het eerst zijn telefoon op. Maar hij was al wel vanaf half negen 's ochtends aan het werk. ,,Ik heb in Den Haag voor het huis van Willem-Alexander gepost en zit nu in de auto naar Soestdijk. Nee, niks gezien, zijn auto stond er nog toen ik wegging.'' Blauw heeft een goed gevoel. ,,Het is lekker weer, die blijven niet binnen. Ze gaan zeker even bij oma langs.'' Hoe laat dat zal zijn, weet Blauw niet. ,,Normaal gaat de hele familie naar Juliana na het officiële bezoek aan de steden, maar ik denk dat ze nu eerder op de dag gaan.''

11.00 uur – Bij Paleis Noordeinde is het inmiddels iets drukker geworden. Er staat nu ook een fotograaf van De Telegraaf en wat nieuwsgierige toeristen, vertelt Mario Nap. Hij zit in het zonnetje in de paleistuin. Van Willem-Alexander en Máxima geen spoor. ,,De auto staat er nog steeds. Dus ik blijf rustig wachten.''

11.40 uur – ,,Het is hier stervensdruk'', zegt Joop van Tellingen voor Paleis Soestdijk. ,,Er staan zeker dertig fotografen en zes cameraploegen.'' Van Tellingen houdt het paleis scherp in de gaten. Hoewel hij ,,nog geen glimp'' heeft gezien van Willem-Alexander of Máxima, is hem van alles opgevallen. ,,De eerste bediende vertoonde zich pas om half elf. En Bernhard, die altijd door de gangen ijsbeert, heb ik helemaal nog niet gezien. Misschien is het toch waar dat Juliana in het ziekenhuis ligt, zoals ik van de week hoorde.'' Van Tellingen baalt dat hij er niet bij was toen Beatrix een kerkdienst bezocht in het MKZ-gebied. ,,Gelukkig waren de concurrenten er ook niet.''

12.20 uur – Mario Nap neemt gehaast de telefoon op. ,,Ik rij nu op de snelweg achter de koningin en Willem-Alexander en Máxima aan. Ze zijn op weg naar prinses Juliana in Paleis Soestdijk. Ze hebben elkaar ontmoet op de snelweg. Hee sorry, ik moet écht ophangen. Nu wordt het spannend.''