PSV stelt kampioensfeest met week uit

Met de titel voor het grijpen, stelde PSV zaterdagavond het kampioensfeest nog even uit. Het gelijkspel tegen Willem II (1-1) had als consequentie dat de vlag op z'n vroegst pas zondagmiddag uit kan, wanneer de thuiswedstrijd tegen Heerenveen op het programma staat.

In eigen stadion kampioen worden is altijd leuker dan op een vrije zondagmiddag als je niet speelt. Toch wekte PSV zaterdagavond niet de indruk het kampioensfeest op bestelling te willen vieren. Of was de opvallende tactiek van trainer Gerets juist vragen om moeilijkheden? Nadat Vogel door ziekte was weggevallen, besloot de Vlaming voor het eerst in zijn dienstverband bij PSV met drie verdedigers te spelen. In die defensie ontbrak een van de beste verdedigers uit de Nederlandse competitie: Nikiforov. De Rus liep op de training een voetblessure op en is dit seizoen niet meer inzetbaar.

Gerets stuurde in Tilburg, ondanks zijn minimale verdediging, bovendien vijf aanvallers het veld in. Het gaf een beetje aan dat Vogel een onmisbare schakel is in zijn succesvolle concept. Addo nam nu zijn plaats in, maar hij is van orgine een verdediger. De vleugelaanvallers Rommedahl en Ramzi moesten wat teruggetrokken spelen, waardoor de risico's volgens Gerets zouden worden beperkt.

In de eerste helft kreeg PSV dankzij deze aanvallende tactiek een flink aantal kansen, maar de oogst bleef beperkt tot één treffer. Nog wel uit een standaardsituatie. Hofland kopte een corner van Bruggink goed in. Maar binnen tien minuten trok Willem II de stand al weer gelijk door een schitterend genomen vrije trap van Caluwé. ,,Zelden hadden we zoveel kansen in een helft', overdreef Gerets een beetje om zijn speelwijze misschien te vergoelijken. Al moet gezegd worden dat vooral Kezman diverse keren faalde voor het doel van Willem II.

In de tweede helft maakte PSV een uitgebluste indruk. Diverse keren ontsnapten de Einhovenaren aan een nederlaag. Landzaat schoot een keer op de paal en schoof bij een andere riante kans de bal in de voeten van een PSV'er terwijl hij twee afspeelmogelijkheden had die vrijwel zeker tot een treffer zouden hebben geleid. Bombarda schoot in dezelfde minuut als Landzaat ook op de paal.

Van Nistelrooij speelde een hele wedstrijd terwijl het de bedoeling was dat hij aan de kant zou blijven. Na een hectische week die vrijdag met een persconferentie in Manchester werd afgesloten, wilde Gerets hem rust gunnen. Van dat voornemen kwam de coach terug na het wegvallen van Vogel.

,,De afgelopen dagen waren energieverslindend', blikte de nieuwe Mancunian Van Nistelrooij terug. De paparazzi hebben de straten van zijn ouders en vriendin verlaten. Ze hadden dagenlang in Geffen gepost voor de huizen van zijn ouders en (aanstaande) schoonfamilie om een glimp van hen te kunnen opvangen.

De altijd goed bespraakte Van Nistelrooij stond zaterdagavond even met zijn mond vol tanden toen hij moest reageren op het bericht over zijn salaris. Uit Engeland kwam overgewaaid dat hij tien miljoen gulden per jaar zou gaan verdienen. In vijf jaar dus vijftig miljoen. Dan zou hij zonder twijfel de best betaalde Nederlandse voetballer aller tijden zijn. Van Nistelrooij ontkende het niet, maar wilde het ook niet bevestigen. ,,Er wordt in Engeland goed betaald. Maak je over mij maar geen zorgen', klonk het uit zijn mond.

Het is in de voetbalwereld not done om salarisbedragen te noemen. Zeker niet als het om veel geld gaat. Maar: wat is vijftig miljoen gulden tegenwoordig? De Amerikaanse zakenman Tito betaalde het bedrag ineens om door de Russen als toerist in de ruimte te worden geschoten.

Ook de zaakwaarnemer van Van Nistelrooij, voormalig freelance-journalist Linse, heeft een aardig zakcentje aan de transfer overgehouden. Naar verluidt tien procent van de afkoopsom, is dus 6,7 miljoen gulden. Linse leverde de afgelopen weken zo op het oog pas een echte prestatie door de Willem II-verdediger Hill onder te brengen bij Hansa Rostock. Maar de Bundesligaclub blijkt de lange, atletische speler al vier jaar te volgen. ,,Nog vanuit de tijd dat ik bij RKC speelde. Ze klopten elk jaar weer bij me aan, maar ik ben nu pas toe aan een avontuur in Duitsland', aldus Hill.

Een trainerswissel leek nog even roet in het eten te gooien, maar de clubleiding kon de nieuwe coach Funkel overtuigen van de kwaliteiten van de 25-jarige Hill. ,,De club speelt net in een nieuwe stadion waar dertigduizend toeschouwers elke thuiswedstrijd verschrikkelijk te keer gaan. Ik heb drie topjaren bij Willem II gehad. Nu ben ik toe aan een nieuwe prikkel in een goede competitie. En financieel ga ik er aanzienlijk op vooruit.'

Zaterdagavond was Hill toevallig directe tegenstander van Van Nistelrooij, zijn `stalgenoot' dus bij Linse. Hill maakte Van Nistelrooij in de tweede helft onschadelijk. ,,Hij is nog niet helemaal terug na zijn blessure, hij kan nog beter', aldus Hill die vijf jaar geleden bij FC Den Bosch nog met Van Nistelrooij heeft samengespeeld. ,,Maar hij blijft een wereldspits die heel weinig ruimte nodig heeft om ontzettend hard en zuiver te kunnen schieten.'

    • Erik Oudshoorn