Protocol

Even over de brug is een Turkse winkel. De winkelier, meneer Dilmen, heeft een niche in de markt ontdekt. Hij verkoopt exotische groenten, mierzoete broodjes en allerlei kruiden. Zijn zaak ruikt lekker oriëntaals, alleen het vogelkooitje boven de deur ontbreekt. Ik kom er graag. De winkel is schoon, de waren zijn goed, de bediening is correct, zonder een spoor van serviliteit.

Door een griepje ben ik twee weken niet in de winkel geweest.

,,Nu weer helemaal gezond?'', vraagt de winkelier. Ik beaam het. ,,Mevrouw ook gezond?'', vraagt hij. Jaja. En daarna: ,,Met alle kinderen ook alles goed?''Ja, met de kinderen ook alles goed.

Voor hij aan mijn kleinkinderen toe is, zeg ik: ,,Heel aardig van u, meneer Dilmen, vanwaar al deze belangstelling?''

,,Protocol, meneer'', zegt hij, ,,protocol''.

    • Fred Lanzing