Promotie van FC Den Bosch heeft bijsmaak

Na het 2-2 gelijkspel tegen Eindhoven moesten de spelers van FC Den Bosch drie uur in spanning het resultaat van concurrent Excelsior afwachten, voordat zij zeker waren van het kampioenschap in de eerste divisie. Toen bleek dat ook de Rotterdamse voetbalclub was blijven steken op 2-2, waardoor de voorsprong van de Bosschenaren vier wedstrijden voor het eind van het seizoen dertien punten bleef, konden de champagneflessen worden ontkurkt op het gemeentehuis van Den Bosch.

De ploeg van coach Jan Poortvliet had het uitstel van het kampioensfeest aan zichzelf te wijten. Den Bosch verzuimde de vroege 2-0 voorsprong tegen Eindhoven te consolideren en toonde zich alleen het eerste half uur van de Brabantse derby een waardig kampioen. Gezien het spelbeeld kwam de thuisploeg in de tweede helft verdiend langszij. Hierdoor was Den Bosch voor het behalen van de titel afhankelijk van de verrichtingen van Excelsior.

Een grotere tegenvaller was dat het duel werd overschaduwd door wangedrag van de aanhang van Den Bosch. Aanleiding was een omstreden (gemiste) strafschop voor Eindhoven vlak na rust, de rode kaart voor Bosschenaar Deckers en de gelijkmaker een kwartier voor tijd. In blessuretijd forceerden supporters een hek in de hoek van het stadion en bestormden het veld. Een vijftigtal ME-ers vormde direct een kordon en voorkwam dat de zaak escaleerde.

De situatie had veel weg van die in het UEFA-Cupduel tussen PSV en Kaiserslautern een maand geleden, toen PSV-supporters via een openstaand hek het veld bestormden. Destijds kalmeerde PSV-coach Erik Gerets de aanhang. Die rol was ditmaal weggelegd voor de routiniers van FC Den Bosch: aanvoerder Fred van der Hoorn (37) en Arnold Scholten (38). Mede door het kordate optreden van het tweetal kon arbiter Van Dijk de wedstrijd na ruim een kwartier hervatten.

Van der Hoorn vond het ,,triest' dat het duel zo moest eindigen. ,,Op zo'n moment vraag je je af of je nog wel wilt spelen voor een club met zulke supporters. Ik heb weinig zin elke week het hek te moeten dichtdoen.' De aanvoerder had geen goed woord over voor de relschoppers. ,,Als ik thuis onkruid in de tuin heb, trek ik het eruit”, verwoordde hij zijn ongenoegen en machteloosheid.

Ook in Den Bosch zelf kwam het in de nacht van zaterdag op zondag tot ongeregeldheden. De politie hield twaalf man aan wegens vernielingen nabij de Brabanthallen, waar het kampioensfeest werd gehouden. Een passend slot van een turbulent verlopen seizoen, zou de wrange constatering kunnen luiden.

Een jaar geleden degradeerde FC Den Bosch nog uit de eredivisie. Geldschieter Hans Brus vertrok en de op de rand van een bankroet balancerende club werd onder financiële curatele gesteld. Nadat de begroting was teruggeschroefd van 14,5 miljoen naar 8,5 miljoen gulden, verkreeg Den Bosch net voor aanvang van de competitie alsnog een licentie van de KNVB. Coach Mark Wotte ging weg en de club moest noodgedwongen tien spelers verkopen om de schulden te verminderen.

Lichtpunt in de malaise bij Den Bosch was de komst van oud-international Poortvliet. De voormalige PSV'er heeft een opmerkelijke prestatie neergezet door de uitgeklede selectie naar de titel te loodsen. Poortvliet, die Den Bosch beschouwt als ,,een welkome gast in de eredivisie', vertrekt echter aan het eind van het seizoen. Zijn opvolger Wiljan Vloet heeft geen ervaring als trainer in het betaald voetbal, maar moet een herhaling van het scenario van vorig jaar – degradatie na één jaar eredivisie – voorkomen.

Lijfsbehoud lijkt met de huidige selectie echter een onmogelijke opgave. Zeker omdat Scholten, die dit seizoen samen met Van der Hoorn de ruggengraat van het elftal vormt, een punt zet achter zijn carrière. Scholten is volgend seizoen technisch directeur bij Den Bosch en erkent de noodzaak van versterkingen. Ook Van der Hoorn beseft dat ,,kwaliteitsinjecties' dringend zijn gewenst, hoewel zijn club weinig geld heeft voor het aantrekken van eredivisiewaardige spelers.

    • Pieter de Vries