Politie pakt groepen jongeren op na rellen

Bij ernstige ongeregeldheden in het centrum van Genemuiden zijn vanochtend 47 jongeren gearresteerd. Zo'n tweehonderd jongeren raakten slaags met de politie die ingezet was om te voorkomen dat er traditionele brommerraces door het centrum werden gehouden.

Burgemeester T. Plomp (Zwartewaterland) had de brommerraces uit oogpunt van veiligheid verboden. Volgens de burgemeester worden er bij de races met opgevoerde brommers snelheden van 125 kilometer per uur gehaald. Toen de jongeren vanochtend omstreeks half vier toch van plan waren te gaan racen, greep de politie in. Jongeren gooiden daarop met stenen en bierflessen naar de politie. Ook werden ruiten van het gemeentehuis ingegooid. Niemand raakte gewond. Nadat de rellen waren uitgebroken, verzamelden zich in korte tijd ongeveer 1500 jongeren in het centrum. Omstreeks half zes vanochtend werd een noodbevel van kracht. De politie en ingezette Mobiele Eenheid arresteerden om zeven uur een grote groep jongeren op verdenking van openlijke geweldpleging, vernieling van het gemeentehuis en opruiing. Volgens de politie waren de gearresteerde jongeren minimaal 15 jaar oud. Volgens getuigen zijn ook jongeren van ongeveer tien jaar gearresteerd.

In Genemuiden en omliggende dorpen is het racen met brommers zonder uitlaat op Koninginnedag al meer dan dertig jaar een traditie, bedoeld om de bevolking wakker te maken. De afgelopen jaren negeerden de jongeren een verbod, maar dit jaar werd er volgens burgemeester Plomp bewust gekozen om in te grijpen. ,,Na Enschede en Volendam zetten wij hard in op handhaving.'' De Koninginnedag-festiviteiten in Genemuiden zijn na de ongeregeldheden afgelast.

In Barendrecht heeft de politie vannacht zes mensen aangehouden wegens openlijke geweldpleging en vernieling. Een groep jongeren belaagde de brandweer toen deze een groot vreugdevuur bluste. De politie greep in, waarbij twee jongeren door politiehonden in arm en been werden gebeten.