Pergola

Jacco de Greeuw: ,,De klank van woorden is erg belangrijk in onze muziek. Pergola is een goed Engels woord, en het is ook de naam van de straat waar ik woon. Onze cd is Engelstalig en dus vond ik het een eerste vereiste dat je de titel op z'n Engels moet kunnen uitspreken. In het Engels heeft het dezelfde betekenis als bij ons, van een bloemenhaag of prieel. Maar het is ook een persiflage op andere albumtitels die uit straatnamen bestaan, zoals Abbey Road van The Beatles of Stanley Road van Paul Weller.''

Zanger/gitarist Jacco de Greeuw en drummer Jim Kwakman zijn de resterende muzikanten uit de oorspronkelijke bezetting van de Noordhollandse rockgroep Johan, die in 1996 een hooggewaardeerd debuutalbum maakte dat tot in de VS werd uitgebracht. Nu pas keert de groep uit Hoorn in een nieuwe bezetting terug met Pergola, een cd die het debuut in melodieuze kwaliteit en diepgang overtreft. Met Diederik Nomden op toetsen, Maarten Kooijman op gitaar en Diets Dijkstra op bas wil Johan (genoemd naar Johan Cruijff) muziek maken die onnederlands goed is.

Jim Kwakman: ,,Het woord pergola heeft een aura van Hollandse lulligheid, na die Gamma-reclame van de buurman met zijn pagola. Niet dat wij lullige muziek maken, maar we wilden tot elke prijs vermijden dat het zo'n zweverige Engelse titel zou worden. Een degelijk Hollands woord als pergola kun je ook heel romantisch laten klinken. Onze nummers zijn hier op de Pergola in Hoorn ontstaan, in dezelfde wijk waar je ook straatnamen als Patio en Prieel hebt. Allemaal dingen die te maken hebben met keurige Hollandse achtertuintjes.''

Jacco de Greeuw: ,,Dit is een deprimerende, maar blijkbaar ook een inspirerende omgeving. De liedjes zijn beïnvloed door de verveling van het zitten op de bank en altijd weer diezelfde gang naar de supermarkt. Een volgende keer zou ik weleens naar New York willen voor inspiratie. Ik vind dat we een internationale band zijn en dat we succes in Duitsland of Amerika niet bij voorbaat moeten uitsluiten. Met onze vorige plaat hebben we aardig wat succes gehad in Amerika. In Nederland verkoop je van ons soort muziek hooguit 10.000 exemplaren, en om daar overheen te komen zul je in het entertainmentcircuit met Manuela Kemp mee moeten draaien. Daar passen wij voor. Ik heb geen bezwaar tegen het begrip `onnederlands goed' als het over onze muziek gaat, want de meeste popmuziek uit Nederland klinkt alsof het zo van de lopende band is gerold. In de studio kun je zelfs de slechtste nummers zodanig oppoetsen dat ze goed klinken. Met Pergola wisten we voordat we de studio ingingen dat het iets bijzonders zou gaan worden. Ik zie ons als een alternatieve band die toegankelijke muziek maakt, want mijn moeder vindt het ook heel erg mooi.

,,Met de teksten van Pergola heb ik welbewust geprobeerd om mezelf bloot te geven: dit is waar ik woon en dit is wat er met me gebeurd is. Ik ben er niet bang voor dat mijn huis nu een soort bedevaartsoord voor fans zal wordem, want wij zijn niet zo'n band die gillende meisjes aan de deur krijgt. Nog niet.''

Johan: Pergola (Excelsior 96043). Concerten: 5/5 Bevrijdingsfestivals Leeuwarden (middag) en Utrecht (avond); 11/5 Para, Breda; 12/5 LVC, Leiden; tournee t/m juli inclusief Parkpop, Den Haag (24/7. www.johan4all.com

    • Jan Vollaard