Parodie Gone With the Wind

Rhett Butler heet R, Scarlett O'Hara is `die andere', en de echte heldin van het verhaal – de vrouw waarmee R later trouwt –is Cynara, Scarletts halfzuster en dochter van de plantage-eigenaar en de zwarte slavin Mammy. In The Wind Done Gone, Alice Randalls parodie op Margaret Mitchells roman Gone With the Wind, wordt het familie-epos over de Amerikaanse Burgeroorlog verteld vanuit het perspectief van de zwarte slaven van de plantage `Tata'. Het is de Margaret Mitchell Trust, die Mitchells nalatenschap beheert, in het verkeerde keelgat geschoten. Op vrijdag 20 april j.l. oordeelde een rechter in Atlanta, in een rechtszaak aangespannen door de Trust, dat het boek `niet aflatend plagiaat' pleegt en inbreuk maakt op Mitchells copyright. De publicatie van The Wind Done Gone is afgelast en uitgeverij Houghton Mifflin is in hoger beroep gegaan. Sindsdien zijn recensie-exemplaren van het boek op internet verhandeld voor 485 dollar per stuk, totdat internet-veilingssite eBay op verzoek van de Mitchell Trust hier vorige week een einde aan maakte.

De Amerikaanse schrijfster Alice Randall (41), tot voor kort slechts bekend als de enige afro-Amerikaanse tekstschrijver van country-songs in Nashville, beroept zich op haar recht op vrije meningsuiting. The Wind Done Gone is volgens haar bedoeld als een serieuze parodie, die het negatieve beeld dat Mitchells roman van zwarte slaven schetst, recht wil zetten. Inmiddels hebben twintig intellectuelen en schrijvers, waaronder Harper Lee, Toni Morrison en de historicus Arthur M. Schlesinger Jr., publiekelijk hun steun aan Randall betuigd. Randall zelf verklaarde zich `verrast en extreem geschokt' over de rechtszaak.

De Mitchell Trust heeft al eerder bewerkingen van de klassieker uit 1936 tegengehouden, onder andere door de voorwaarde te stellen dat er geen gemengde huwelijken en homoseksualiteit in mochten voorkomen en dat Scarlett niet mag overlijden. Niet alleen bevat Randalls debuut al deze elementen, ook scheidt Cynara aan het einde van de roman van R om met een zwart Congreslid te trouwen.