Oorlogsveteranen belagen vestiging Philips Zimbabwe

De Philips-vestiging in Zimbabwe is vorige week het doelwit geweest van een groep zogeheten oorlogsveteranen, die de directie met geweld een bedrag van omgerekend 250.000 gulden afhandig wilden maken.

Volgens bronnen in Harare kwam de geheime politie tussenbeide, waardoor Philips uiteindelijk niet betaalde. Philips heeft vanmorgen bevestigd dat ,,een bezoek heeft plaatsgehad'', maar wil ,,uit veiligheidsoverwegingen'' geen details geven.

Buitenlandse ondernemingen en instellingen in Zimbabwe worden al weken belaagd door bendes veteranen. Een woordvoerster van de Nederlandse ambassade in Harare sprak vanmorgen over een uiterst gespannen situatie, zowel voor de Zimbabweanen als de buitenlanders. ,,We nemen de toestand zeer serieus'', zei ze. De ambassade zelf is nog geen doelwit geweest, maar onder de Nederlandse gemeenschap, die vanmorgen gewoon Koninginnedag vierde met haringen en oranjebitter, is de bezorgdheid groot.

De oorlogsveteranen, die nauw samenwerken met de regerende ZANU-PF van president Robert Mugabe, belagen al wekenlang honderden vestigingen van buitenlandse commerciële bedrijven en hulporganisaties. Ook Zimbabweaanse bedrijven onder blank management moeten het ontgelden. Werknemers van bedrijven worden bedreigd en managers ontvoerd om losgeld af te dwingen.

De Duitse Konrad Adenauer Stichting, die democratiseringsprojecten leidt, sloot haar deuren na dreigementen. De buitenlanders worden er door de veteranen, onder leiding Chenjerai Hitler Hunzvi (parlementslid voor de ZANU-PF) van beschuldigd de oppositionele Beweging voor Democratische Verandering (MDC) te steunen. Hunzvi zei vorige week tegen de krant Financial Gazette ,,voor eens en altijd'' te zullen afrekenen met buitenlandse ambassades en bedrijven die de oppositie helpen. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken uitte dreigementen aan het adres van diplomaten. De acties begonnen in februari 2000 met de bezetting van boerderijen in blank eigendom. Sindsdien zijn ruim 3.000 boerderijen bezet en maakt de economie een vrije val door.

    • Lolke van der Heide