Ongekend populair

De nieuwe Japanse premier, Junichiro Koizumi, is zijn regering begonnen met een populariteit op recordhoogte. Steun voor zijn regering ligt rond 80 procent zo bleek dit weekeinde uit diverse opiniepeilingen. Koizumi schetste zijn machtsgreep binnen de Liberaal Democratische Partij afgelopen zaterdag als een ,,overname door de oppositie''. Op een bijeenkomst van de grootste vakfederatie zei hij: ,,Jullie willen een regeringswisseling. Mijn uitverkiezing tot leider van de LDP en premier kan beschouwd worden als zo'n regeringswisseling.'' Koizumi heeft binnen de LDP de macht overgenomen van de machtigste factie binnen de partij die dertig jaar lang bepaalde wie premier werd. Bovendien heeft Koizumi beloofd te zullen breken met het tot dusver gevoerde beleid van de LDP, al moet de uitwerking tot concrete beleidsvoorstellen nog komen. De grootste oppositiepartij zet grote vraagtekens bij zijn mogelijkheden om te breken met het verleden omdat dat een ontkenning van de bestaansreden van de partij zou betekenen.