Mubarak brengt Israël in verwarring

De Egyptische president Husni Mubarak heeft gisteren verwarring gezaaid met de uitspraak dat Israël en de Palestijnen het eens zouden zijn geworden over een vredesbestand.

Volgens de Egyptische leider zouden Israël en de Palestijnen bereid zijn de onderhandelingen te hervatten. Mubarak zei dit na een onderhoud met de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres in Cairo. Peres zei echter dat er weliswaar stappen in de goede richting waren gezet, maar dat niet kon worden gesproken van een beëindiging van de vijandelijkheden.

Vanmorgen meldde radio Israël dat de regering-Sharon een bestand van vier weken te kort acht om te kunnen bepalen of de Palestijnse leider Yasser Arafat een strategische of tactische beslissing heeft genomen om een bestand te aanvaarden. De Palestijnse pers schrijft vandaag dat de missie van Peres om een bestand te bewerkstelligen het afgelopen weekeinde is mislukt.

In regeringskringen in Jeruzalem wordt verondersteld dat Arafat op een bestand aanstuurt om een uitnodiging te krijgen van het Witte Huis. Arafat zou niettemin de intifada handhaven als een strategisch wapen tegen de Israëlische bezetting.

Premier Sharon heeft minister Peres opdracht gegeven tijdens zijn bezoek aan Washington, dat vandaag begint, president George Bush ervan te overtuigen Arafat niet uit te nodigen wegens het aanhoudende geweld. Zo'n uitnodiging zou een ,,beloning voor terreur'' zijn.

Het Egyptisch-Jordaanse vredesinitiatief lijkt te stranden op de harde Israëlische weigering de bouw van nederzettingen in bezet gebied volledig te bevriezen. Peres verdedigde die weigering gisteren opnieuw.

In een vraaggesprek gisteren op televisie noemde de Israëlische oppositieleider Jossi Sarid het idee dat de bouw in de nederzettingen noodzakelijk is wegens de bevolkingsgroei ,,bedrog''. Volgens hem is niet realistisch dat de Palestijnen een bestand aanvaarden als Israël nog meer land bezet. Sarid zei dit na een gesprek met Yasser Arafat in Ramallah.

Er bestaan diepgaande meningsverschillen tussen Israël en de Palestijnen over het doel van het vredesoverleg. De Palestijnen willen zo snel mogelijk een volledig vredesverdrag, terwijl Israël aanstuurt op interim-oplossingen. In Akaba kondigde Peres gisteren verdere verlichting van de Israëlische druk op de Palestijnen aan. Het Palestijnse vliegveld in de Gaza-strook gaat weer open, Palestijnen mogen weer vissen voor de kust van Gaza en meer Palestijnse arbeiders zullen in Israël mogen werken.

Het afgelopen weekeinde werd in weerwil van de diplomatieke inspanningen om tot een bestand te komen, gekenmerkt door een verdere escalatie van het geweld. Vijf Israeliërs raakten gewond toen Palestijnen een nederzetting in de strook van Gaza onder vuur namen. Een Palestijn werd gedood en verscheidene raakten gewond door Israëlisch tankvuur. In het centrum van Israël werd een automobilist doodgeschoten.