Miljarden voor mondiale strijd tegen aids

De internationale gemeenschap wil miljarden dollars schenken voor de strijd tegen aids. Het geld zou moeten worden ingezameld door een fonds dat zich ook zal bezighouden met de bestrijding van ziektes als malaria en tuberculose. Over het fonds, beheerd door de Wereldbank, is dit weekeinde overeenstemming bereikt tussen de landen van de G-7 op hun bijeenkomst in Washington.

Volgens de Franse minister van Financiën Fabius, vandaag geciteerd in The New York Times, is het doel van het fonds om 10 miljard dollar (25 miljard gulden) in te zamelen voor onderzoek naar de ziektes en het beschikbaar maken van goedkope medicijnen in arme landen. Vooral Afrikaanse landen, waar aids een steeds groter probleem wordt, moeten kunnen profiteren van het fonds. The Wall Street Journal citeert vandaag uit een concept-verklaring waarin sprake is van ,,de noodzaak van een substantiële vergroting van de mondiale inspanning'' in de strijd tegen aids.