Macedonië: acht doden

Het Macedonische leger heeft versterkingen naar de grens met Kosovo gestuurd nadat daar zaterdag acht Macedonische militairen werden gedood door Albanese extremisten. Het is het incident met de meeste doden sinds in februari gevechten uitbraken tussen Albanese extremisten en Macedonsiche regeringstroepen. Volgens een regeringswoordvoerder werden de acht commando's in het hoofd geschoten en vervolgens door de extremisten gestoken om er zeker van te zijn dat ze dood waren. De slachtoffers maakten deel uit van een konvooi van vier auto's met zestien militairen toen ze werden overvallen door 25 tot 30 Albanese rebellen uit Kosovo, aldus de politie. Zes andere leden van de elite-eenheid `Wolven' raakten gewond bij de aanslag, vlakbij bij het dorpje Vejce. Sinds eind maart was het betrekkelijk rustig in het grensgebied van Macedonië en Kosovo, nadat het Macedonische leger de rebellen uit hun bolwerken in de heuvels had verdreven. De Macedonische president Trajkovski zei na de aanslag dat de regering ,,geen genade'' zal tonen jegens de extremisten. NAVO-chef Robertson en EU-coördinator voor het buitenlands beleid Solana veroordeelden de aanslag in scherpe bewoordingen.