KPN verhuurt Duits netwerk

KPN-dochter E-plus gaat opnieuw een deel van haar mobiele netwerk in Duitsland verhuren. Na eerder een overeenkomst met Mobilcom te hebben gesloten heeft KPN nu een akkoord bereikt met het consortium Group 3G. Volgens het Nederlandse telecombedrijf levert de verhuur aan beide partijen ,,miljarden extra omzet'' op, in Duitse marken. KPN weigert dit bedrag te preciseren.

Group 3G is een samenwerkingsverband van het Spaanse Telefónica (57 procent) en het Finse Sonera (43 procent). Het consortium wist vorig jaar een licentie voor snel mobiel internetverkeer in de wacht te slepen. Group 3G heeft vooralsnog geen eigen netwerk en klanten in Duitsland. Vanaf dit najaar zal het consortium het mobiele net van E-plus huren om alvast gsm- en zogeheten gprs-diensten aan te bieden. Gprs is een techniek die circa twaalf keer sneller werkt dan gsm. Het contract loopt tot 2012. Anderhalve week geleden maakte KPN een soortgelijke overeenkomst bekend met de Duitse mobiele aanbieder Mobilcom, waarin France Telecom een belang heeft van 28,5 procent. Ook Mobilcom gaat het netwerk van E-plus vanaf de herfst in gebruik nemen. De contracten met beide partijen zijn van belang om de investeringen van KPN in het netwerk van E-plus sneller terug te verdienen.