Koninklijke wave

Het is eigenlijk een oud idee om op de huwelijksdag van de Prins van Oranje en mejuffrouw Máxima Zorreguieta een megaconcert te houden op het Amsterdamse Museumplein. ,,We hebben een paar jaar geleden eens geprobeerd om op de avond voor Koninginnedag alle muziekverenigingen naar het Museumplein te halen. Dat is toen niet gelukt, omdat ze de volgende dag allemaal in hun eigen stad of dorp moesten optreden. Dat idee hebben we nu weer uit de kast gehaald'', zegt interim-manager en voormalig luchtmachtofficier Frank van der Vorm, secretaris van het één week voor de aankondiging van de verloving opgerichte Nationaal Oranje Comité, tevens directeur van het speciaal voor het huwelijk opgerichte projectbureau in Den Haag.

Op de nog onbekende huwelijksdag zullen alle bij koninklijke muziekfederaties aangesloten koren en orkesten worden uitgenodigd een Koninklijke Wave te spelen. Elke provinciehoofdstad blaast mee. ,,De kettingcompositie zal zorgvuldig geregisseerd en muzikaal doorgecomponeerd via alle provincies en overzeese gebieden haar weg naar Amsterdam vinden, alwaar de apotheose zal losbarsten op het Museumplein. Speciaal voor dit slotstuk zal een Koninklijke Huwelijks Hymne worden gecomponeerd die door het hele land zal weerklinken'', aldus het comité. Van der Vorm rept van ,,het grootste koninklijk concert ooit'' en sluit niet uit dat het Guinness Book of Records wordt gehaald. Nederland telt immers ongeveer anderhalf miljoen musicerende Oranjevrienden.

Of de Nederlandse bevolking, en vooral de Amsterdamse, voldoende feestvreugde kan opbrengen voor het huwelijk van Willem-Alexander en de Argentijnse dochter van een omstreden oud-minister, is volgens het Nationaal Oranje Comité na de succesvol verlopen aankondiging van de verloving geen punt van discussie.

Van der Vorm: ,,De charme van Máxima en de gevonden oplossing voor haar vader hebben ertoe bijgedragen dat het draagvlak voor dit huwelijk maximaal is.''

De winkeliers rondom het Museumplein zien een volksfeestje wel zitten. ,,Laat de mensen maar komen. Gebeurt er weer eens wat'', zegt Ria Bloemberg van de gelijknamige haringkar. Drie jaar geleden, na de herinrichting van het plein, moest ze van de toplocatie pal voor het Concertgebouw naar een iets minder prominente maar nog alleszins aantrekkelijke stek voor de ingang van het Stedelijk Museum. Ook de fruitkiosk van Henk van de Wetering is daarheen verhuisd. ,,Ik vind het prima'', zegt hij. Bram Wispelwey, beheerder openbare ruimte van het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid, noemt het Museumplein een geschikte feestlocatie, hoewel het na de inrichting onmogelijk is om er circa 170.000 mensen bijeen te brengen, zoals in 1995 toen Ajax de Champions League won.

Wispelwey: ,,We hebben vandaag een concert waarvoor we rekening houden met 70.000 bezoekers op het plein. Dat lijkt me de grens. Als het plein dit overleeft, kan er ook wel wat muziek voor Willem-Alexander en Máxima worden gespeeld.''

    • Arjen Schreuder