Koningin kerkt in Oene

Koningin Beatrix heeft gisteren onverwachts een bezoek gebracht aan het MKZ-gebied op de Veluwe. In de hervormde kerk in Oene woonde zij een kerkdienst bij. Het informele bezoek was de avond tevoren aangekondigd. ,,Ik kreeg een telefoontje, het overviel ons natuurlijk'', zegt ds. A. van den Herik. ,,De koningin wilde geen bijzondere dienst, alleen haar medeleven tonen.'' In het gebed stond Van den Herik uitgebreid stil bij het koningshuis, maar voor het overige was aan niets te merken dat de koningin, in het gezelschap van veiligheidsmensen en een vriendin, aanwezig was.

De 500 aanwezigen reageerden volgens de dominee ontroerd door het blijk van medeleven. ,,Het heeft de mensen goed gedaan. Ook getroffen boeren waren diep onder de indruk door haar aanwezigheid.'' Na afloop van de dienst sprak de koningin persoonlijk met enkele boeren. Koninginnedag is in het dorp uit vrees voor verspreiding van het MKZ-virus afgelast.