Joodse begraafplaats in Oosterhout beklad

Op de joodse begraafplaats in Oosterhout hebben onbekenden in de nacht van zaterdag op zondag ongeveer zeventig graven beklad met hakenkruisen en antisemitische leuzen als `Juden raus'. Eén grafzerk werd omgetrokken. Op de binnenmuur van de joods-orthodoxe begraafplaats werd in het Duits `Wij zijn weer terug' geschreven. De begraafplaats van de orthodoxe Nederlands-Israëlitische gemeente in Breda wordt op dit moment gerestaureerd op kosten van de stichting Boete en Verzoening. Ongeveer veertig leden van de gemeente ontdekten gisteren de grafschennis, toen zij bijeenkwamen voor de jaarlijkse herdenking van de Tweede Wereldoorlog. Volgens de voorzitter van de gemeente lijkt het er op dat de daders op de hoogte waren van de jaarlijkse herdenking. ,,Bovendien moet je echt weten waar het is. De begraafplaats ligt middenin het bos en is niet met bordjes aangegeven.'' De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Vanmorgen had de politie de begraafplaats nog niet vrijgegeven. (Foto WFA, Erald van der Aa)