Huisartsen zetten hun staking door

Het dagelijks bestuur van de Landelijke Huisartsenvereniging wil dat de huisartsen woensdag beginnen aan een driedaagse staking. Het bestuur is ,,zwaar teleurgesteld'' in het kabinet.

Afgelopen vrijdag stelde het kabinet driehonderd miljoen gulden extra beschikbaar voor de huisartsen, zo'n 40.000 gulden per huisarts. Morgen beslist in Utrecht de algemene ledenvergadering van de LHV of zij de oproep van het bestuur overneemt. Als dit het geval is, leggen de huisartsen woensdag, donderdag en vrijdag het werk neer. Het bestuur heeft de leden zaterdag opgeroepen te zorgen voor een ,,goede vangnetconstructie'' zodat in noodgevallen patiënten verzekerd zijn van de nodige hulp.

Minister Borst (Volksgezondheid) mag van het kabinet in de zorgsector bruto 3,1 miljard gulden meer uitgeven. Daarvan is circa 320 miljoen bestemd voor de huisartsen: 150 miljoen gulden voor de financiering van diensten buiten kantooruren, 90 miljoen gulden voor een hoger salaris van huisartsen in opleiding en verruiming van de capaciteit van de opleiding en ruim 70 miljoen gulden voor een hogere vergoeding van de praktijkkosten (bijna 10.000 gulden per huisarts).

Voor deze laatste post eisten de huisartsen vorig jaar ruim één miljard gulden: 140.000 gulden per huisarts, bijna een verdubbeling van de huidige vergoeding. In februari zeiden ze dit jaar genoegen te zullen nemen met 450 miljoen gulden (60.000 gulden per huisarts), als eerste stap. Voorwaarde was dat het kabinet dan 450 miljoen beschikbaar zou stellen voor verbetering van hun salaris.

Volgens het LHV blijkt uit het besluit van het kabinet ,,dat het niet bereid is voldoende geld uit te trekken om de kwaliteit en beschikbaarheid van huisartsenzorg blijvend te garanderen''. Met name op het punt van de praktijkkostenvergoeding had het kabinet ,,een signaal moeten geven dat het de noden van de huisarts serieus neemt'', aldus de LHV.

Behalve een staking wil het dagelijks bestuur komende tijd ook andere acties gaan voeren. Zo adviseert het de leden niet langer nieuwe patiënten in te schrijven, alle overleg (met onder andere apothekers) op te schorten en de contracten met de ziekenfondsen per 1 juli op te zeggen.

Borst keurt de staking af. Zij vindt dat de huisartsen nu voorlopig tevreden moeten zijn. Ook de zorgverzekeraars zijn boos. Volgens Zorgverzekeraars Nederland (ZN) -voorzitter Wiegel plaatst de LHV zich met haar eisen ,,buiten de realiteit'' en worden de patiënten de dupe. ZN wil de staking via de rechter tegen houden.