Hangjongerengein

Het kan nog nihilistischer, werd mij verteld. Kijk naar The jackass sketches op MTV, de muziekzender die morgenavond zes uur lang op zwart gaat uit protest tegen zinloos geweld. Nieuwsgierig zette ik zaterdagavond om 22.30 uur de tv aan. En ik zag Amerikaanse jonge mannen (waarom nooit vrouwen?) hangjongerengein uithalen en soms gemene smakken maken. Met speelgoedkarretjes van een bergweg rossen, daarna van stenen trappen af rijden en later rolde iemand zelfs via stalen trapleuningen naar beneden. Een man moest naar het ziekenhuis voor een gekneusde stuit.

Er werd aan een helikopter gewaterskied op een plank en over een steile schans heen gesprongen. Dat mislukte meestal en ik zag wilde valpartijen maar niemand brak zijn nek. Een zekere Steve liet zich voor de camera helemaal ontharen met wasstrippen. Al het lichaamshaar buiten de onderbroek tot en met zijn wenkbrauwen. Daarna liet hij zich kaalscheren. Vorige keer liet een ander zich compleet piercen en ik begreep dat het shockerend was. Ouders verboden hun minderjarige kinderen te kijken. Opvoeders die niet onverschillig staan tegenover tv voor hun kinderen zijn te prijzen. Toch vond ik de jackasses netter dan de Nederlandse programmamaker Eddy Zoëy van Zoëy Zappt.

De jackasses maken flauwe grappen ten koste van zichzelf, letterlijk in het Amerikaans: they make asses of themselves. Jackass betekent ezel en dat getuigt van een vermogen tot zelfrelativering dat bij een oudere hangjongere als Zoëy ontbreekt. Die treft onschuldige omstanders. De jackasses laten hun halsbrekende toeren vergezeld gaan van de waarschuwing dat de kijkers het niet zelf moeten nadoen. De afgebeelde straten waren afgesloten en de brokkenmakers zijn professionele stuntmannen. De waarschuwing doet hypocriet aan en is ongetwijfeld afgedwongen door de advocaat van de stuntfirma maar toch is het beter dan niets. Grappig vond ik de sketch met de parkeer-fee. Een man met roze vleugeltjes vulde overal parkeermeters bij. Hij oogstte keer op keer dankbaarheid van automobilisten. Uiteindelijk stuitte hij op een agent die zei dat het niet mocht.

Inmiddels heb ik de door de VPRO geschrapte scènes gezien van de overjarige pubers Rob Muntz en Paul Jan van de Wint. De Rijdende Hufter is een parodie op de tv-kantonrechter in De Rijdende Rechter en Pieter Storms als agressieve tv-ombudsman in Breekijzer. De gedempt schreeuwende dj-stem van Storms is meesterlijk nagedaan en ik moest lachen om de wilde manier waarop Muntz in zijn bestelbus op het toetsenbord van zijn laptop sloeg. Het bleef helaas bij deze twee vondsten. Het tweetal vult gebrek aan talent aan met grofheid tegen machtelozen die niet begrijpen waar het om gaat. Een immigrant uit Ivoorkust had De Rijdende Hufter aangeschreven om van zijn kolossale schuld te worden afgeholpen. Hij werd flink gepest en hij schrok toen hij een niet van echt te onderscheiden pistool van Muntz tegen het hoofd kreeg. Een oude vrouw had een verward verhaal over haar vader die door diens tweede vrouw zou zijn vermoord. Zij werd eenzaam en in verwarring achtergelaten voor de deur van een gesloten politiebureau.

Terecht geschrapt dus door VPRO-man Peter van Ingen. Hoort die overigens bij GroenLinks? Bij Buitenhof was Van Ingen poeslief voor de GroenLinkse Amsterdamse wethouder Wim Köhler, verantwoordelijk voor de misère bij de sociale dienst, bij de taxi's en de metro-aanbesteding. Minister Vermeend laat de sociale dienst onderzoeken. De hele gemeenteraad, van links tot rechts, zit Köhler op de hielen. Ik had mij verheugd op een kritisch vraaggesprek. Maar volgens Van Ingen wil Vermeend alleen concurrent GroenLinks een hak zetten. Zelfs blij verraste Köhler durfde deze theorie niet te bevestigen en verder hoefde hij alleen maar te knikken bij de argumenten waarmee Van Ingen hem op vragende toon verdedigde. Dus niet heel Buitenhof stemt PvdA.

    • Maarten Huygen