Hakkinen schenkt zege aan `Schumi'

Formule I-coureur Michael Schumacher kreeg gisteren de overwinning in de Grote Prijs van Spanje in de laatste ronde in de schoot geworpen. Met ruime voorsprong op de Duitser was Mika Hakkinen aan de laatste ronde begonnen en Schumacher had zich al verzoend met de tweede plaats. Uitgerekend in de laatste van de 65 ronden kreeg de Fin motorpech. Pruttelend probeerde hij de finish nog te halen met zijn Mercedes-McLaren, maar na een paar bochten viel hij stil. Voor regerend wereldkampioen Schumacher (Ferrari) lag de weg open naar zijn derde zege van het seizoen. Niet Hakkinen maar hij werd als winnaar door koning Juan Carlos gekroond.

Hakkinen stond op het punt zijn eerste overwinning van het seizoen te behalen. Niet hij maar zijn teamgenoot David Coulthard was voor aanvang van de race in Barcelona de belangrijkste concurrent van Schumacher. Al voor de start van de opwarmronde werd de Schot getroffen door pech. Hij kreeg zijn auto niet direct in beweging, waardoor hij bij de race was veroordeeld tot de 22ste plaats in de startrij. Uiteindelijk werd hij nog vijfde en veroverde hij twee WK-punten. Schumacher gaat na vijf van de zeventien races met 36 punten aan de leiding in de stand om het

WK, Coulthard volgt met 28 punten.

In Barcelona maakte Hakkinen een ijzersterke indruk. In de kwalificatie gaf de wereldkampioen van 1998 en '99 slecht 85 duizendste van een seconde toe op Schumacher, die gisteren van pole-position vertrok. In de race waren beide coureurs even snel. McLaren versloeg Ferrari zelfs op strategie, terwijl dat meestal andersom is. Een snellere tweede pitstop, met opzet negen ronden later uitgevoerd, bracht Hakkinen in de slotfase voorbij Schumacher.

De Duitser viel daarna door een bandenprobleem in snelheid terug. Zijn achterstand liep op naar 42 seconden. Tot Schumachers verbazing zag hij in de slotronde Hakkinens bolide naast de baan staan. ,,Ik was geschokt. Het is bitter voor Mika zo te verliezen'', zei hij. Direct na afloop van de race liep Schumacher naar Hakkinen om hem te vertellen dat hij niet op deze manier had willen winnen.

Hakkinen: ,,Het had een fantastisch einde voor me kunnen zijn. Het ging zó gemakkelijk, ik hoefde niet eens echt door te rijden. Maar als je zoals ik al zo lang in de autosport zit, weet je dat het tot de finish nooit gelopen is.'' De Fin werd wel in de uitslag opgenomen, als negende, maar hij behaalde geen punten. Die zijn er slechts voor de eerste zes. Hakkinen bezit vier schamele WK-punten.

Een ex-coureur als Damon Hill weet precies hoe Hakkinen zich gisteren voelde toen hij in het zicht van de haven strandde. De Brit viel vier jaar geleden stil in de laatste ronde van de Grote Prijs van Hongarije. Hij was op weg naar de eerste overwinning ooit voor het team van Arrows. Toen profiteerde Williams-coureur Jacques Villeneuve van het onheil dat de koploper trof. De Canadees besloot dat seizoen ook met de wereldtitel.

Gisteren stond Villeneuve voor het eerst sinds zijn overgang naar het team van BAR (1999) weer op het podium, als derde, achter Schumacher en Juan Pablo Montoya. De Colombiaan, bij Williams-BMW teamgenoot van Ralf Schumacher, debuteert dit jaar in de Formule I en reed in Barcelona voor het eerst een race uit. In Brazilië ging hij begin deze maand met ruime voorsprong aan de leiding, totdat hij achterblijver Jos Verstappen inhaalde. De Nederlander – gisteren twaalfde – raakte zijn bolide en beiden zagen hun race door die actie voortijdig beëindigd.