Gerbrands bewijst zijn vakmanschap

Toon Gerbrands (43) nam in oktober afscheid als bondscoach van het nationale volleybalteam. Minder dan zeven maanden later werd hij gisteren Nederlands kampioen met Dynamo uit Apeldoorn.

Toon Gerbrands vindt dat hij een betere trainer is geworden. Met dank aan zijn dienstverband bij het Nederlands team. Maar het gaat de ex-bondscoach te ver om de nationale titel van Dynamo op zijn conto te schrijven. ,,Want de spelers slaan die bal op de grond, niet ik. Dát heb ik de afgelopen jaren wel geleerd.'

Die bescheidenheid siert Gerbrands, maar Dynamo heeft in de play-offs ontegenzeglijk baat gehad bij de gelouterde coach. Gerbrands weet inmiddels hoe je met druk moet omgaan en van die kennis hebben de grotendeels jeugdige Dynamo-spelers geprofiteerd. Dat maakte het verschil in de finalereeks tegen het geroutineerde Vrevok van spelverdeler Peter Blangé.

Het staat vast dat Gerbrands in Apeldoorn zijn vakmanschap heeft moeten tonen. Hij kende in november bij zijn aantreden een valse start met twee nederlagen en een vijfde plaats op de ranglijst. De weg naar boven werd vervolgens gestaag ingezet, al miste Dynamo de Final Four van de Europa Cup II en verloor het recent de bekerfinale van Vrevok. Die tegenslagen werkten niet door in de play-offs, waar volgens Gerbrands de beloning volgde voor een seizoen van heel hard werken.

En een seizoen waarin de spelersgroep kennis heeft gemaakt met de standvastigheid van de coach. Gerbrands: ,,Ook iets dat ik bij het nationale team heb geleerd: vasthouden aan je uitgangspunten. Ik heb meegemaakt dat heel Nederland over me heen viel en niemand meer in me geloofde. Dat zijn processen die je bij een club nooit zult meemaken. Ik ben er door gehard. En ik heb geleerd afstand tot de spelers te nemen. Vroeger was ik meer `bij' de jongens, nu beslist niet meer.'

Het heeft Gerbrands enige tijd gekost om te wennen aan de stap terug. ,,Ooit is onderzocht dat het zes weken duurt eer mensen zich bij een groep aanpassen. Dat klopt, want die periode heb ik nodig gehad. Het is wennen om te coachen vanuit een toestelruimte in een sporthal in plaats van een arena met 20.000 toeschouwers, wat ik ook heb meegemaakt. Later vergeet je die toestelruimte en ben je alleen maar bezig met het binnenhalen van die titel. En toen was er geen verschil meer met de Gerbrands van het Nederlandse team.'

Verandert is wel de status van de kampioenscoach. Hij is tegenwoordig een naam in Nederland. Min of meer tot zijn eigen verbazing. ,,Het viel me pas op toen we terugkwamen uit Sydney. Ik werd veelvuldig gefeliciteerd met de vijfde plaats. Dat was heel paradoxaal ten opzicht van de hockeyploeg, die goud had gewonnen. Coach Maurits Hendriks kreeg alleen maar te horen dat er zo veel was misgegaan met zijn team, terwijl wij bijkans als helden werden binnengehaald. Mijns inziens heb ik die status te danken aan het karakter dat ik heb getoond. Maar ik realiseer me ook dat het anders zou zijn geweest als we de Olympische Spelen hadden gemist. Dan zou ik als een loser zijn afgeschilderd.'

Nu dat niet het geval is, profiteert Gerbrands ook in materiële zin. Hij wordt sinds `Sydney' veel gevraagd in het lezingencircuit. Voor de activiteit heeft de coach het bedrijf Puncto (Italiaans voor punt, red.) opgericht. Gemiddeld trekt Gerbrands een halve dag uit voor het geven van voordrachten, maar als de coach alle aanvragen zou honoreren, had hij er een halve werkweek bij. Hetgeen overigens wel lucratief zou zijn, want voor 3.500 gulden komt de ex-bondscoach opdraven voor een peptalk. Gerbrands: ,,En dan ben ik in dat circuit nog een goedkope jongen. Soms denk ik wel: ik vraag het dubbele, dan hoef ik voor hetzelfde geld minder lezingen te geven. Maar dat kan ik dan weer niet over mijn hart krijgen, omdat ik die bedragen als zo hoog vind.'

Want verblind door geld is Gerbrands allerminst. Hij beschouwt het bijvoorbeeld als zijn morele plicht om cursuswerk voor de wereldvolleybalbond en de Nederlandse volleybalbond te doen. ,,Omdat ik vanwege tijdgebrek niet in een schoolbestuur kan zitten. Maatschappelijk beteken ik weinig, dus doe ik wat terug voor de sport waarin ik goed ben.'

Niet om zich ermee te bemoeien en al helemaal niet om na te trappen, maar Gerbrands verwacht dat het Nederlands team, dat morgen voor het eerst bijeenkomt onder leiding van de nieuwe bondscoach Bert Goedkoop, een moeilijke tijd tegemoet gaat. Gerbrands: ,,Dat heeft alles te maken met een wisseling van generatie. Die jonge jongens moeten zich nog bewijzen, terwijl de rest van de wereld niet stilzit.'

    • Henk Stouwdam