Feyenoord dreigt tweede plaats te verspelen

Telkens als Feyenoord het idee krijgt dat de crisis in de Kuip bezworen is, dient zich nieuwe rampspoed aan voor de Rotterdamse voetbalclub. Gisteravond leed de ploeg van coach Bert van Marwijk een even pijnlijke als onnodige 1-0 nederlaag tegen naaste concurrent Roda JC, waardoor het zelfs de onaantastbaar lijkende tweede plaats in de eredivisie dreigt te verspelen. Bovendien meldde zich een nieuwe patiënt in de bij Feyenoord veelvuldig bezochte ziekenboeg. Middenvelder Paauwe liep een hersenschudding op na een botsing met Roda-aanvaller Sonko, die per brancard werd afgevoerd.

Met nog vier duels tegen Fortuna Sittard, Ajax, FC Utrecht en RBC voor de boeg zag Feyenoord de marge met de nummer drie Roda JC slinken tot vier punten. Het als vierde gerangschikte Ajax heeft met een wedstrijd minder gespeeld slechts twee verliespunten meer dan zijn grote rivaal. De klassieker tussen beide clubs over twee weken in de Arena zou wel eens beslissend kunnen zijn in de strijd om plaatsing voor de Champions League. ,,Door alle problemen van de afgelopen maanden hebben we de titel al verspeeld aan PSV'', verzuchtte coach Van Marwijk. ,,We moeten oppassen dat we niet ook de tweede plaats kwijtraken. De druk neemt echter toe bij alle kandidaten voor Europees voetbal.''

Maar bij Feyenoord in het bijzonder, want na vier nederlagen in de laatste vijf duels hebben de Rotterdammers het voor de winterstop opgebouwde krediet nagenoeg verspeeld. Vorige week veronderstelde de geplaagde coach Van Marwijk nog dat het ergste leed geleden was, toen zijn elftal ondanks miserabel spel tegen NEC na drie nederlagen eindelijk een overwinning boekte. Maar gisteravond werd Feyenoord in Kerkrade een nieuwe gifbeker aan de lippen gezet. Volgens Van Marwijk en Van Wonderen was het schlemielige doelpunt, waarmee Roda JC drie kapitale punten verdiende, illustratief voor het noodlot dat Feyenoord blijft achtervolgen. Daar viel wat voor te zeggen.

Een uur lang hadden beide teams de ruim 15.000 toeschouwers een beschamende parodie op topvoetbal voorgeschoteld, tot een engeltje op de schouder van Roda-voorstopper Vrede landde. Op aangeven van de Griekse spits Anastasiou passeerde Vrede in de 62ste minuut Feyenoord-keeper Dudek, die de bal pas achter de doellijn onder controle kreeg nadat die eerst de binnenkant van de paal en vervolgens zijn rug had geraakt. Alsof het zo was voorbestemd, speelde Feyenoord in die fase even met tien man, omdat uitgerekend de vervanger van Paauwe, De Visser, zich ook aan een hoofdwond moest laten behandelen. ,,Dat verzin je toch niet?'', riep Van Marwijk wanhopig uit.

Kansen kreeg Feyenoord nog voldoende om nieuw onheil te voorkomen, maar de ploeg ontbeert al het gehele seizoen een killer in de aanval. De bij Excelsior teruggehaalde Connolly trof als invaller twee keer de voortreffelijk anticiperende Roda-keeper Kalac op zijn weg. Maar de Engelse spits is te licht voor het hoogste niveau en de Zweedse aankoop Elmander is volgens Van Marwijk nog te naief. Bovendien heeft de Deense schaduwspits Tomasson zich de afgelopen maanden voornamelijk bezig gehouden met het verschil tussen bruto- en nettobedragen.

Vorige week legde Feyenoord eindelijk het geschil bij met Dudek en Tomasson over de premies in de Champions League, maar het conflict met de twee buitenlandse spelers heeft zijn uitwerking op de selectie niet gemist.

Bovendien groeit bij Dudek en Kalou de onvrede over de volgens hen te geringe salarisverhoging, die het bestuur van Feyenoord in het vooruitzicht heeft gesteld. Kalou kondigde in bedekte termen zijn vertrek aan, al had coach Van Marwijk een andere conclusie getrokken uit het gesprek met de aanvaller uit Ivoorkust. ,,Tegen mij vertelde Kalou dat hij graag wil blijven'', zei Van Marwijk, laconiek. De wens zal de vader van de gedachte zijn.

Van Marwijk beseft dat Feyenoord ondanks de miljoeneninkomsten uit eerdere edities van de Champions League en de lucratieve transfer van Konterman naar Glasgow Rangers bij lange na niet kan tippen aan de begrotingen van PSV en Ajax. Voorzitter Van den Herik staat voor een dilemma wil hij in de pas blijven bij zijn Nederlandse concurrenten. Hij zal Dudek en Kalou wellicht wel moeten verkopen om kapitaal te genereren voor de noodzakelijke investeringen in de selectie. Deelname aan de Champions League is dan ook van levensbelang voor het armlastige Feyenoord, dat door de jaarlijkse huursom van zeven miljoen gulden in de Kuip ook nog eens in een veel te duur huis woont.

Dergelijke zorgen kent Roda JC niet in zijn nieuwe stadion en zelfs zachtjes mijmeren over kwalificatie voor het Europese elitetoernooi is vooralsnog verboden. ,,Laten we nou niet te hoge verwachtingen gaan wekken'', waarschuwde aanvoerder Van de Luer.

En de scheidende coach Vergoossen: ,,De doelstelling van Roda JC is zolang mogelijk meedoen voor de vijfde plaats, die recht geeft op een plaats in de UEFA Cup. Praten over iets anders is onzin.'' Matchwinnaar Vrede, glimlachend: ,,Maar ik droom wel eens van de Champions League.''

    • Robèrt Misset