Ex-koning van Bulgarije zet campagne door

Ex-koning Simeon II van Bulgarije geeft niet op. Nadat een rechter ook in hoger beroep zijn partij niet wilde registreren, heeft de voormalige vorst alsnog een achterdeurtje gevonden om mee te kunnen doen aan de algemene verkiezingen van 17 juni. Hij brengt zijn onlangs opgerichte beweging onder in een kiesverbond met twee kleine, onbekende partijen, de Partij van de Bulgaarse Vrouwen en de Beweging van Nationale Wedergeboorte, die wel over de juiste papieren beschikken. De Simeon-factor wordt met de dag belangrijker. Toen Simeon II, die meer dan vijftig jaar buiten Bulgarije woonde, begin april zijn beweging oprichtte kreeg hij steun van twaalf procent van de bevolking. Volgens de jongste peilingen zou de charismatische aristocraat nu al op bijna veertig procent van de stemmen kunnen rekenen. Hoe hoger de obstakels naar zijn politieke entree hoe groter zijn aanhang, stellen analisten in Sofia vast. De 63-jarige Simeon die als jongetje van zes de Bulgaarse troon moest opgeven en zijn hele leven in Spanje woonde, lijkt de meest begeerde partner te gaan worden van de Bulgaarse politiek. Premier Kostov bood de ex-vorst vorige week aan om zich aan te sluiten bij de regerende Unie van Democratische Krachten. De regeringscoalitie onder leiding van Kostov heeft na een periode van flinke bezuinigingen en groeiende werkloosheid nog maar de steun van achttien procent van de kiezers