Dwars hangen

Als er iets relaxed is, dan is het wel een hangmat. De hangmat is verzonnen door de indianen van Midden- en Zuid-Amerika. Daar lagen de mensen al in een hangmat lang voordat Piet Hein de zilvervloot kaapte, daar liggen ze nu nog in de hangmat. Ook in de boeken van Gabriel Garcia Marquez liggen veel mensen in de `hamaca'. Van Marquez leren we dat je in de hamaca de beste seks ooit zal hebben, en in `100 jaar eenzaamheid' laat hij zelfs een broer en zus in een hangmat de liefde bedrijven.

Maar de hangmat is in Latijns-Amerika vooral praktisch. Boven de grond slaap je in de tropische wouden gemakkelijk, zonder ongedierte en lekker koel. Ook langs de Midden-Amerikaanse kust hangt op alle erven wel een hangmatje. Hotelkamers hebben haken in de muur, om je eigen hangmat aan op te hangen.

Ook al hebben wij in Nederland geen overmatige last van ongedierte en natte hitte, een hangmat kan ons leven aangenamer maken. Wetenschappers roemen het rustgevende, therapeutische effect van het verblijf in een hangmat. Babies schijnen minder te huilen in hun babyhangmatje. En hangmatten hoeven niet in de tuin, ze kunnen net zo goed binnen hangen. Een mooie hangmat is een aanwinst voor hen die graag iets met het interieur doen.

Bij aanschaf moet niet over een nacht ijs worden gegaan. Goedkope hangmatten zijn er genoeg te krijgen. Voor de knalprijs van twintig gulden biedt het caravancentrum een hangmat met het uiterlijk van een ouderwetse strandstoel, maar dan zonder het bekende houten frame. Daarin lig je als in een dwangbuis, met ook nog eens het risico van omslaan. De dumpshop levert de meest bekende hangmat; een geknoopt netje met aan elk uiteinde een stok om de mat breed te houden. Niet kopen. De hangmat is goedkoop, lekker ligt hij niet.

Een verstandige koper neemt zijn eigen lengtemaat als uitgangspunt. In tegenstelling tot wat menigeen doet, dien je in een hangmat overdwars of diagonaal te liggen. Anders neemt je lichaam de vorm van een banaan aan, en dat wreekt zich al snel. De breedte van de mat benadert bij voorkeur de lengtemaat van het lichaam. Koop geen hangmat met stokken aan beide uiteinden; die maskeren dat de hangmat niet breed genoeg is. Bovendien val je er snel uit wanneer naar het glaasje op de grond gereikt wordt. Een keuze moet verder gemaakt worden tussen de geknoopte Mexicaanse hangmat en die van gesloten textiel. Gezien ons klimaat ligt de gesloten hangmat voor de hand. Nadeel is het gewicht en de omvang. Een geknoopt netje is koeler, veel kleiner en lichter. Met onze kleding vol knopen trekken we de laatste helaas wel snel kapot.

In tuincentra en de goedkopere buitensportwinkels hangt vaak de collectie van Jobek, een grote Duitse hangmattenverkoper. Jobek heeft een aardige collectie hangmatten voor een redelijke prijs. Wil je echt kunnen kiezen dan zijn er in Nederland maar twee mogelijkheden: Hoog in Bergharen en Maranon aan de Singel in Amsterdam. Hoog heeft het voordeel dat je er een wandeling in de Betuwe aan kan vastknopen. Bij Hoog kan je bovendien een nachtje blijven logeren in de hangmat. De collectie van Hoog is groot, maar haalt het bij lange na niet bij de collectie die Maranon de verbaasde klant aanbiedt. Hangmatten in alle kleuren, in alle maten en van alle materialen. Katoen, halfkatoen, nylon, palmvezels, agavevezels, leer, sisal, je kunt het zo gek niet bedenken. De matten zijn handgewoven of machinaal gemaakt, met natuurlijke kleurstoffen geverfd of niet, Ikat-gewoven of anderszins. Gemaakt door Brazilianen, Mexicanen, Colombianen, Venezuelanen, Equadorianen of door Chiapas-, Warau- en Wiyuu-Indianen. De laatste maken de allermooiste: een enorme hangmat waarvan je de randen als een deken om je heen kan slaan wanneer de nacht koud is. Ze schijnen er wel drie maanden mee bezig te zijn.

Prijzen variëren van iets onder de honderd gulden voor de meest eenvoudige hangmat, tot net iets onder de duizend gulden voor de duurste. Voor hen die liever hangzitten, of klein behuisd zijn, is er ook de hangstoel. Klanten die geen bomen in de tuin of muren in het huis hebben kunnen een standaard aanschaffen.

Met de hangmat geeft de betere verkoper een handleiding mee hoe de mat op te hangen. Vooral binnenshuis is dat vrij essentieel. Een haak geslagen in een gipsplaatje kan nare gevolgen hebben. Voor hen die nu niet meer durven is er hangmatophanger Bert; voor 16 gulden per ophangpunt komt hij u helpen.

www.maranon.nl, Singel 488, Amsterdam, (020) 622 59 38; www.hoog.nl, Wijksestraat 41, Bergharen (0487) 531 429; www.jobek.com.; Hangmatophanger Bert is bereikbaar via Maranon.

    • Anthon Keuchenius