Duitse vocaliste overleden

De Duitse vocaliste Evelyn Künneke, die haar gloriejaren beleefde tijdens de Tweede Wereldoorlog, is afgelopen zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden.

Haar grootste succesnummer was het weemoedige Sing Nachtigall, sing, waarvan in 1941 zes miljoen platen werden verkocht. Ook verscheen ze in die tijd in de film Karneval der Liebe, met Johan Heesters in de hoofdrol.

Evelyn Künneke was de dochter van de operettecomponist Eduard Künneke en werd in 1940 ontdekt als zangeres. Ze maakte tournees voor de Duitse frontsoldaten en trad begin 1944 ook een paar avonden op in het Concertgebouw in Amsterdam, met een orkest onder leiding van Dolf van der Linden. Over haar Nederlandse succes schreef ze in haar memoires: ,,Het was mijn angelsaksische stijl, die de mensen beviel.''

Na de oorlog wist Evelyn Künneke haar carrière voort te zetten, maar in de jaren zestig raakte ze in de vergetelheid.

Haar herontdekking werd eind jaren zeventig bewerkstelligd door de jonge regisseur Rosa von Praunheim, die haar in Bochum regisseerde in een toneelversie van Menschen im Hotel en ook de film Ich bin ein Antistar over haar maakte. Sindsdien trad ze weer geregeld op.