Cubaans `succes'

Wie brengt een goede melkkoe naar de slacht als hij er niet toe wordt gedwongen? In elk geval niet producer Nick Gold van de platenfirma World Circuit die met de eersteling van de Buena Vista Social Club onverwacht zo geweldig boerde, dat hij het melken niet meer kan laten.

Na pianist Rubén Gonzáles, de vocalisten Ibrahim Ferrer en Omara Portuondo mocht nu Orlando `Cachaito' Lopez aan de bak om de club-eer hoog te houden. Het probleem dat deze contrabassist meer een waterdrager is dan een echte bandleider, werd opgelost door er dan maar een `descarga' van te maken, een jam session in Cubaanse stijl. En nog vóór de cd in de winkel lag begon in Basel de Europese toernee waarbij zaterdag het BIMhuis werd aangedaan.

Het eerste applaus stijgt op na twintig seconden, als er alleen maar een clip heeft geklonken. En als binnen één minuut het tweede inzet, weten de musici dat het wel goed zit in Amsterdam. Dus laten ze het stemmen van hun instrumenten maar na, als iedereen vals speelt maakt het toch niks uit. Ook aan arrangeren wordt geen tijd verspild, dat BIMhuis is immers een honk voor jazzfanaten, die willen toch alleen maar solo's horen. En zo leggen vier musici op een rij hun ei waarmee het eerste kwartier van het concert er op zit.

Hoewel de bas van `Cachaito' sonoor genoeg klinkt, komt het echte vuurwerk van saxofonist Jimmy Jenks die een zangerig geluid uit zijn tenor haalt. Plus van gitarist Manuel Galván, die er in zijn solo's graag aan herinnert dat hij begin jaren '60 de spil was van Los Zafiros, het Cubaanse antwoord op The Shadows en The Platters. Nog vrijzinniger gaat rastaman Bigga Morrison te werk door uit zijn hijgende Roland-orgeltje de Rivers of Babylon op te diepen. Wat moet de luisteraar hiervan denken, is dit wellicht wereld-lounge? Dat Morrison vervolgens zangles gaat geven, brengt de ritme-sectie zó in verwarring dat die een paar tellen van de maat vergeet maar - geen nood - die vult de uitverkochte zaal zonder moeite in. Zoals ze dat noodgedwongen ook opgewekt doet met al die artiesten die wel spelen op de cd maar voor wie in de toerbus blijkbaar geen plaats was. Violisten, trompettisten, scratchers en zangers, bij elkaar zeker twintig man. Pronken met een gouden club en aankomen met een ongeregeld zooitje, het lijkt een vrije vertaling van wat connaisseurs de `kunst van het weglaten' plegen te noemen.

Concert: Cachaito Lopez en band. Gehoord: 28/4 BIMhuis Amsterdam.

    • Frans van Leeuwen