China staat VS inspectie toe van spionagevliegtuig

China zal de Verenigde Staten toestaan het Amerikaanse spionagevliegtuig te inspecteren, dat begin deze maand een noodlanding moest maken op het Chinese eiland Hainan. De Amerikaanse vice-president Cheney noemde de Chinese beslissing een ,,bemoedigend signaal''.

De noodlanding was nodig nadat het Amerikaanse toestel was geraakt door een Chinees gevechtsvliegtuig. De 24 bemanningsleden zaten elf dagen vast. Door het incident liep de spanning in de Amerikaans-Chinese betrekkingen op.

Daar kwam vorige week bij dat de regering-Bush besloot tot de levering van een omvangrijk pakket defensiematerieel aan Taiwan, dat door Peking als een Chinese provincie wordt beschouwd. Naar aanleiding daarvan zei predident Bush dat de VS ,,al het noodzakelijke zullen doen om Taiwan te helpen zichzelf te verdedigen''. Deze uitlating kwam Bush niet alleen op een woedende reactie uit Peking te staan, maar zij zorgde onder politici en diplomaten ook voor verwarring, omdat Bush' voorgangers de afgelopen decennia in hun toelichting op het Amerikaanse Taiwan-beleid vagere formuleringen kozen. Maar het was geen vergissing, lichtte vice-president Cheney dit weekeinde toe, noch is er sprake van aanscherping van het Taiwan-beleid. ,,De president zei precies wat hij wilde zeggen'', aldus Cheney. Het verschil is, voegde hij er aan toe, ,,dat we nu te maken hebben met een recht op de man af pratende president uit West-Texas die precies zegt wat hij denkt en ik denk dat de wereld daar aan zal wennen''.

Onze correspondent in Moskou voegt hier aan toe:

Rusland probeert te profiteren van de verwijdering tussen Washington en Peking. In Moskou kondigde de Chinese minister van Buitenlandse zaken, Tang Jiaxuan, gisteren aan dat de Chinese president Jiang Zemin Moskou zal bezoeken voor een top met zijn Russische ambtgenoot. China en Rusland zullen in Moskou naar verwachting verdragen tekenen over gezamenlijke ontwikkeling van wapentechnologie en gezamenlijk verzet tegen het Amerikaans anti-raketschild. President Poetin zal dit jaar tweemaal Peking bezoeken.